Job van den Berg over start Quality Life Produce Nederland:

“Met eigen Nederlandse bio-teelt gaan we jaarrond rechtstreeks klanten beleveren”

Tholen - Zo ben je op zoek naar eigen bio-teelt van Nederlandse bodem en zo heb je ‘opeens’ twee eigen teeltbedrijven. Bio World, de biologische tak van de Best Fresh Group, kreeg het voor elkaar. In IJsselmuiden en Sexbierum worden er vanaf komend seizoen biologische kasgroenten geteeld.

“Daarmee kan de klant nu ook kiezen om rechtstreeks van de bron te kopen”, vertelt Job van den Berg, directeur van de biologische divisie van Best Fresh Group, dat sinds drie jaar onder de naam Quality Life Produce (QLP) al eigen teelt van Spaanse bodem heeft.

IJsselmuiden
Alle aandacht ging in november natuurlijk uit naar de doorstart van A.C. Hartman, de grote Friese kwekerij die ongeveer een kwart van de totale Nederlandse bio-kasgroenteproductie voor haar rekening nam.

Logisch, maar de eerste stap naar eigen teelt van Nederlandse bodem werd in IJsselmuiden gezet. Daar wordt sinds begin oktober, toen QLP Nederland het licht zag, gewerkt aan het ombouwen van 3,3 hectare kas. Biologische zaadteelt maakt er plaats voor de teelt van dit jaar 2 hectare paprika’s en 1,3 hectare tomaten. De teelt is in januari begonnen en in week 18 start de productie.


De afgelopen twee weken werd de kas van QLP-teler Jannick Brink volgepoot met tomaten- en paprikaplanten, zo was op LinkedIn te zien.

Gecontroleerd groeien in bio
In Sexbierum is de productie al gestart, conventioneel welteverstaan. Op 17 januari werden de eerste komkommers geoogst. Het areaal, 38 hectare in totaal, is grofweg half-om-half verdeeld tussen bio-teelt en gangbare teelt. “Wij richten ons met QLP op jaarrond productie van kasgroenten. Conventioneel doen we ook, net als Hartman voorheen deed. Heel hard groeien in gangbaar is niet ons doel, gecontroleerd groeien in bio wel.”

Maar om dat te kunnen, is gangbaar areaal nodig. “Omschakelen naar biologisch Skal-gecertificeerd product duurt twee jaar en als je dat wilt, heb je te maken met een overgangsfase”, weet Job. “Tijdens die overgangsfase verkoop je gangbaar totdat je Skal hebt. Maar voorlopig houden we het in Sexbierum zoals het was. Bovendien moet je het gangbaar areaal dat je kwijtraakt als je omschakelt wel kunnen compenseren, anders kun je na verloop van tijd niet doorgroeien omdat je met een omschakelfase zit.”

De kassen in Sexbierum. Het kasareaal van 38 hectare is door Quality Life Produce opgedeeld in 35% komkommer, 60% paprika en 5% pepers in gangbaar. In bio is er iets meer spreiding met 50% cherry-, snoep- en trostomaat en 50% komkommer/paprika, waarbij in paprika het om blokpaprika in geel, rood en desgewenst groen gaat en puntpaprika.

QLP vullen elkaar aan
Hoe dan ook is het flinke switch die er is gemaakt. “Waar we naartoe willen is het hele jaar door een compleet bio-assortiment”, vertelt Job. “Bio World is én blijft een import- en exportbedrijf, maar QLP komt daarbij voor eigen teelt. QLP Nederland eigenlijk, onderverdeeld in QLP IJsselmuiden en QLP Friesland, als verlengstuk van QLP Spanje, dat inmiddels drie jaar eigen teelt en eigen verpak heeft.”

Beide QLP-takken gaan nauwgezet samenwerken, net als QLP dat met andere telers gaat doen van wie Bio World desgewenst hun product zal gaan verkopen. “Als je jaarrond eigen teelt hebt, moet je goed samenwerken”, meent Job. “Als wij zien dat er tijdens de overgangsfase in juli een dip is in Nederland, dan zorgen wij dat er in Spanje dan volop productie is. En andersom moet je anticiperen op piekproducties in Nederland door bijvoorbeeld in Spanje eerder de kop eruit te halen in tomaat en eerder leeg te oogsten.”


Een blik in de Spaanse kassen

Vollegrondsteelt voor nog completere groentenpakket
In Spanje wordt inmiddels op 110 hectare geteeld, waarvan 40 hectare bioteelt in de kas, 30 hectare gangbaar, 25 hectare gangbaar in de vollegrond en 15 hectare bioteelt. Op termijn is ook vollegrondsteelt voor QLP Nederland mogelijk, verwacht Job.

“Rondom Sexbierum worden ook uitstekende vollegrondsgroenten geteeld, dus daar kijken wij zeker naar om in de toekomst een nog vollediger, uitgebreider biologische groentenpakket aan te kunnen bieden. Overigens hoeft dat niet direct een samenwerking te zijn die voor de notaris komt, maar kan het ook gewoon intensieve samenwerking zijn. Maar eerst maar eens volop in productie gaan met de Nederlandse kasgroenten uit eigen teelt. Dat was onze wens en die wens is nu heel goed ingevuld.”

Quality Life Produce is op de Fruit Logistica in Berlijn aanwezig in hal 3.2, stand C-27. Daar wordt de nieuwe huisstijl van QLP geïntroduceerd, net als een nieuw merk van Bio World.

Voor meer informatie:
Quality Life Produce
Job van den Berg
j.vandenBerg@biomontana.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven