"Een duurzame voedselketen voor een gezond landschap"

Boeren en Amsterdammers starten samen het Grond Verbond

Vanaf 4 maart 2020 gaat in Amsterdam een nieuwe voedselketen van start: boeren uit het veenweidegebied en Amsterdammers gaan samen zorg dragen voor een gezond landschap rond de stad. De melkboeren van MOMA zagen dat er bijna geen mogelijkheid is voor consumenten en boeren om gezamenlijk te werken aan een gezonder landschap en lokaler voedsel. "Als verbinder tussen boer en burger hebben wij een unieke kans om dit te veranderen", dacht MOMA-oprichter Marten Verdenius. Dus bracht hij de twee uitersten van de voedselketen; boer en consument, bij elkaar om samen het Grond Verbond op te richten.

Stad en platteland verbinden
In het veenweidegebied rond Amsterdam wordt enorm veel voedsel geproduceerd, waarvan slechts een fractie direct naar de stad gaat. Behalve het ontbreken van deze fysieke verbinding, is er een enorm sociaal gat in de leefwereld tussen de Amsterdamse stadsmens en de boeren in het nabijgelegen ommeland. De initiatiefnemers van het Grond Verbond willen dat omdraaien door boer en stedeling direct te laten beslissen over hoe het grotendeels agrarische landschap eruitziet. MOMA gaat structureel 1/3 van de winst apart zetten in een Landschapsfonds. Consumenten en boeren gaan samen meebeslissen hoe dit geld zal worden besteed ten behoeve van een gezonder landschap. Willen we bijenlinten, meer hagen of iets compleet anders? "Zo kan je als consument ten minste constructief meepraten en meebeslissen met boeren over een gezonder landschap. Deze mogelijkheid miste hiervoor", volgens Verdenius. 

Een van de initiatiefnemers van het Grond Verbond, Marten Verdenius

Een biodivers landschap met lokaal voedsel
"We kunnen de directe relatie herstellen tussen stad en platteland, door een lokale en persoonlijke voedselketen met smaakvolle streekproducten die de biodiversiteit vergroot. Hierbij moeten we bredere waarden integreren dan slechts economische opbrengt van het landschap" aldus Marten Verdenius. "Een persoonlijke band met je fysieke omgeving, het werkplezier van de boer en biodiversiteit gaan verloren in de huidige voedselketen. Het gesprek hierover wordt momenteel niet gevoerd mét boeren, maar er wordt veel geschreeuwd tegen elkaar. Daar wilden wij verandering in brengen en daarom hebben wij boeren en betrokken Amsterdammers verzameld om een nieuw model vorm te geven." Onder andere neemt boer Boy Griffioen van de biologische boerderij de Groene Griffioen het voortouw om met de hele keten te werken aan een nieuwe vorm van collectieve beslissingen en (biodiversiteits)herstelprojecten. 

Amsterdamse consumenten willen samen met Grond Verbond zorg dragen voor het veenlandschap.

Meedoen
Alle consumenten en boeren uit de regio Amsterdam kunnen zich opgeven om mee te doen aan het Grond Verbond. Het streven van de initiatiefnemers is om het gehele veenweidegebied te betrekken bij samenwerkingen in lokale voedselketens en gemeenschappelijke herstelprojecten vanuit het Landschapsfonds.

De initiatiefnemers staan ook open voor andere samenwerkingen en bijdragen aan het Landschapsfonds om de impact te vergroten. 

Zie www.moma.amsterdam/grond-verbond hoe je je kan opgeven of op de hoogte kan blijven van het Grond Verbond. 

 

Link naar de video:  Grond Verbond

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven