Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Experience Center, geautomatiseerd magazijn en verticale teelt blikvangers in nieuwe pand Van Gelder

Tholen - Mens en machine in perfecte harmonie, zo luidt de slogan van Mazda. Wie het nieuwe hoofdkantoor van Van Gelder in Ridderkerk bekijkt, krijgt hetzelfde beeld en dan is de nieuwbouw nog maar in de testfase. Voorzieningen als de High Care keuken, snijderij, warme keuken en inpakafdeling worden verder geoptimaliseerd en uitgebreid. Daarnaast wordt het magazijnproces nagenoeg volledig gemechaniseerd in het pand van 32.000 m2. Aan het eind van het eerste kwartaal 2020 gaat het complete bedrijf over. De redactie van AGF.nl kreeg alvast een rondleiding.

Ontmoetingsplek voor gezonde voeding
"We zijn de afgelopen jaren gegroeid als kool. Ook afgelopen jaar hebben we weer een forse omzetgroei gerealiseerd. De nieuwe locatie is dan ook keihard nodig", vertelt algemeen directeur Gerrit van Gelder.

Het wordt dan ook niet zomaar een AGF-loods. "Wij liften mee op de vraag naar gezondheid, smaak en duurzaamheid. We zien dat chef-koks open staan voor meer groenten op het bord. De horeca gaat steeds meer naar 80% groente, 20% vlees. Daar spelen we met dit pand op in. Het wordt een ontmoetingsplek voor gezonde voeding, waar alle zintuigen worden geprikkeld!"


Gerrit van Gelder voor de bananenplant bij de entree

Wie over een paar maanden bij Van Gelder binnenstapt, kan aan één van de dertig statafels dan ook terecht voor een fruitsalade, smoothie of gezond broodje uit de koeltoonbank. Grote kans dat de sla en kruiden afkomstig zijn van de eigen verticale teelt van de volledig gecontroleerde Plant Productie Units van PlantLab.

"In onze zoektocht naar producten met meer smaak en een hoge voedingswaarde kwamen we in aanraking met de mogelijkheden van verticale teelt. In slechts achttien dagen telen we deze sla en kruiden op de meest duurzame wijze. En in de toekomst zullen we in samenspraak met onze klanten op zoek gaan naar meer nieuwe producten met bijzondere smaken. Zaadveredelaars krijgen de kans om nieuwe gewassen op de markt te brengen op basis van steeds nieuwer wordende technologieën en plantenkennis."


Indoor farming

De verticale teeltunits zijn te zien op de derde verdieping in het Experience Center, waar ook ruimte is om events tot maar liefst 500 mensen te faciliteren. Een selectie van de leveranciers van Van Gelder zoals Zespri, Greenco, Fruit Masters, Deli-Jack, Fruity-Pack, Koppert Cress, Schaap Holland, Peka Kroef, Beekers Berries, Fruity-Line en BVP verpakkingen hebben een spreekkamer volledig in ieder hun eigen authentieke sfeer ingericht. Deze ruimtes vormen de etalage van de Nederlandse foodsector voor iedere bezoeker aan het nieuwe onderkomen van Van Gelder. Vanaf 1 maart is het mogelijk deze ruimtes te huren voor vergadering of bespreking.  

Ook buiten het pand is er de nodige ruimte voor beleving. Afgelopen week gingen maar liefst 540 fruitbomen de grond in door Boomkwekerij Roelof en fruitteler De Jong aangebracht, zodat de bezoekers ook tal van fruitrassen met elkaar kunnen vergelijken. "Vanuit deze locatie kunnen wij ons verhaal voor meer gezonde voeding breder uitzetten. De persoonlijke verhalen van de telers worden straks door Van Gelder verteld aan gasten uit binnen- en buitenland zowel binnen in het Experience Center als buiten in de boomgaard", vertelt Gerrit. "Het is letterlijk ons bron-tot-bord verhaal."

Geavanceerd shuttlesysteem
Een kijkje in het magazijn dan. "Vanwege ons snelgroeiende assortiment in combinatie met de steeds korter wordende doorlooptijden in de markt, zetten wij in het nieuwe magazijn sterk in op innovatie via automatisering en mechanisatie van alle processen", legt de algemeen directeur uit.

De automatisering in het geautomatiseerde magazijn wordt grotendeels verzorgd door Vanderlande, dat veelal actief is in de bagagelogistiek op luchthavens. Met een geavanceerd shuttlesysteem- goed voor 52.000 opslaglocaties bediend door 92 adapto's - krijgt de orderpicker de producten in kratten op de werkplek aangevoerd. Gereedgemaakte orders worden direct weer gekoeld opgeslagen en op het juiste moment automatisch voor verzending klaargezet bij het dock.

"We laten de producten naar de mensen komen, in plaats van de mensen naar de producten. Voor dit marktsegment is deze techniek echt vernieuwend", aldus Gerrit. Het aantal orderpickers wordt hierdoor enorm terug gebracht. Wel zijn er meer krachten nodig in de eigen technische dienst. Ook het wassen van de kratten gebeurt volautomatisch. Dankzij de door Viscon gerealiseerde krattenwaslijn, worden er maar liefst 3.000 kratten per uur gewassen. Naast het shuttlemagazijn voor de krattenopslag is er een palletmagazijn met verschillende temperatuurzones.

Rijp fruit
Er zijn werkruimtes ingericht, elk met een eigen unieke functie. Een voorbeeld hiervan zijn de in het pand aanwezige rijpheidscellen. Bezoekers krijgen zo een indruk van de toegevoegde waarde die Van Gelder levert en proeven dit later terug.

"Onze producten komen steeds vaker direct van de bron en rijpen in ons pand gecontroleerd en gelijkmatig. Het fruit dat je koopt is dus altijd zo lekker, als dat je het zelf van de boom zou plukken", zegt Gerrit van Gelder. "In de grootschalige voedseldistributie van bijvoorbeeld de supermarkten wordt fruit dus lang voor de natuurlijke rijpheid geplukt om langdurig te bewaren en makkelijker te transporteren. Het fruit in onze boomgaard mag pas worden geplukt worden als ze rijp genoeg is. Zo is ieder fruit straks lekker wat je eet. Of het nou van de boom komt voor de deur of uit het magazijn in de loods."

Van Gelder staat voor een minimaal dervingsgevaar en een zo hoog mogelijke opbrengst. Daarom is er de snijderij met 35 productielijnen in een ruimte van ruim 12.000m2, een verpakkingsruimte en zijn er diverse productiekeukens. "Wij willen aan alles wat wij doen waarde toevoegen en iets teruggeven."

Voor wie er een kijkje wil nemen in het pand: na de opening zullen er wekelijks op twee dagen rondleidingen worden gegeven voor het grote publiek. Voor nu hebben we een uitgebreide fotoreportage gemaakt.

Voor meer informatie:

Gerrit van Gelder
Van Gelder Groente en Fruit
Handelsweg 70
2988 DB Ridderkerk
0180 618599
gvangelder@vangeldernederland.nl
www.vangeldernederland.nl