Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-teler uit de Nederrijn levert sinds dit jaar ook aan Aldi Süd

145 ton biologische pompoenen per seizoen

Teler Albert Fuhs is al in 1984 begonnen met het telen van biologische Hokkaido-pompoenen. Op een areaal van in totaal twaalf hectare, gelegen in het Duitse Straelen-Herongen, oogst hij met een team van elf personen circa 145 ton bio-pompoenen per seizoen. Sinds dit jaar levert de bio-teler uit Niederrhein ook aan de filialen van Aldi Süd.

Midden mei begint men met het zaaien en voorbereidend werk. Om de grond van voedingsstoffen te voorzien, maakt de teler gebruik van substraat uit de biogasinstallatie van het nabijgelegen bio-bedrijf en paardenmest. Voor het planten van pompoenen is een grondtemperatuur van twaalf graden Celsius optimaal. Als de zaadjes eenmaal in de grond zitten, gaan de onderhoudswerkzaamheden van start. Bij pompoenen is dat veel werk. Het onkruid moet in het begin met de hand van de bio-akkers geplukt worden. Een bijzonderheid van de pompoenplanten: vanaf een bepaald moment zorgen ze zelf voor het onderhoud van de akker. "Des te groter de pompoenplant wordt, des te groter worden de bladeren. Deze overschaduwen dan het onkruid en hinderen het onkruid om zich te ontwikkelen", legt Albert uit.

De biologische Hokkaido staat maximaal 130 dagen op de akker. Het oogstmoment luidt de pompoenplant zelf in. "Zodra de pompoenplant haar bladeren en de tot anderhalf kilogram zware pompoenen op de grond neerlegt, is de plant opgehouden de pompoen van voedingsstoffen te voorzien. Daaraan herkent men dat de Hokkaido klaar is", meldt de ervaren groententeler.

Bron: Aldi Süd

Publicatiedatum: