Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koeienpad op bio-boerderij de Hofstad geopend

Op zaterdag 5 oktober is wandelpad 'Het Koeienpad' van biologische Boerderij de Hofstad geopend door boer Paul Schots en wethouder Paul van Liempd uit Son en Breugel. Onder grote belangstelling hebben zij het welkomstbord onthuld en daarmee het pad officieel geopend voor het publiek.

Boer Paul vertelde bij de opening over de totstandkoming van het wandelpad: "Toen wij hier bijna 5 jaar geleden op de boerderij kwamen wonen en werken waren wij direct onder de indruk van het mooie landschap”, vertelt Paul. Boer Paul, zelf van origine niet afkomstig van een agrarische onderneming, had meteen al het idee om iedereen mee te laten genieten van de boerderij en omliggende natuur. Daarnaast merkte Paul de laatste jaren dat de kennis over het agrarische ondernemen steeds verder wegzakt bij de Nederlandse burgers. "En daarmee ook vaak het begrip voor de sector.” Dat dit idee leeft onder vele boeren is op dinsdag 1 oktober jongstleden nog eens extra duidelijk geworden."

Onbekend maakt onbemind, daarom vinden Paul en zijn echtgenote Lia het belangrijk om kennis over hun sector op een leuke manier te delen met jong en oud. Zij zijn sinds enkele jaren getraind en gecertificeerd 'Klasseboer', om daarmee op een verantwoorde wijze kennis en kunde over te dragen aan schoolklassen. "Inmiddels hebben wij al veel schoolklassen mogen ontvangen en blijven wij het altijd leuk vinden om de kinderen, maar ook de begeleidende ouders, te vertellen dat een koe echt niet altijd zomaar melk geeft." Daarnaast is boerin Lia sinds januari 2019 gestart met een kleinschalige kinderopvang: "Ik geniet er van om de combinatie te maken tussen dier en kind, om spelenderwijs waardering voor alles wat groeit en bloeit over te brengen."

Om het wandelpad aantrekkelijk te maken voor zowel jong als oud hebben Paul en Lia ervoor gekozen om de bewegwijzering in miniatuur koeien vorm te geven. Vandaar de naam 'Het Koeienpad'. Her en der zijn er ook nog kalfjes en een heuse koeienkop verstopt langs de route. "Dit spoorzoekertje-element maakt het voor kinderen extra leuk om te gaan wandelen", vertelt boerin Lia. Daarnaast hebben zij ook verschillende educatieve borden laten ontwikkelen waarbij kennis wordt gedeeld over de koeien en over de natuur. Om dit alles te realiseren hebben Paul en Lia behoorlijk wat tijd en energie in de ontwikkeling gestoken. Ook hebben zij contact gelegd met verschillende partijen om de kosten te kunnen dekken. "Daarvoor willen wij in het bijzonder Waterschap de Dommel, Brabants Landschap, de nationale Postcodeloterij, Rabobank,  en Campina Biologisch bedanken. Daarnaast dank aan het IVN Son en Breugel voor het delen van hun kennis en ervaring!"

Het wandelpad start aan de Kwadestraat, ter hoogte van Boerderij de Hofstad en is van zonsopgang tot zonsondergang  geopend. De route loopt tussen de weilanden, met daarin de koeien, door en heeft halverwege een rustpunt bij de Kikkerpoel van de boerderij. De afstand is beperkt gehouden tot 1,73 kilometer zodat het ook te belopen is voor de allerkleinsten. "De afstand lopen met een kinderwagen zal wel wat lastiger worden, maar is niet onmogelijk", vult boer Paul aan.

Voor meer informatie: www.dehofstad.com/koeienpad

Publicatiedatum: