Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biogroenten van eigen bodem bij Bio-Planet en Colruyt

Broccoli, knolselderij, prei, aardappelen, witte kool, bloemkool en courgette. Al decennialang verkopen Colruyt Laagste Prijzen en Bio-Planet lekkere biogroenten uit het West-Vlaamse Alveringem. Toen de eigenaars van de bioboerderij ‘Het Zilverleen’ in Alveringem op zoek waren naar een overnemer, zagen we dat als een mooie kans om de hoeve met 25 hectare biogrond te kopen. En dankzij onze nauwe samenwerking met bioboer Niels zijn de groenten van deze bioboerderij nog altijd in de versmarkt van Colruyt en Bio-Planet te vinden.
 
Belgische biotuinbouw ondersteunen
De vraag naar bioproducten blijft groeien. Voor biologische groenten zijn biologische velden nodig. Met de aankoop van de West-Vlaamse boerderij kunnen Colruyt en Bio-Planet  hun ruime aanbod Belgische biogroenten blijven garanderen. De vorige eigenaars hebben de akkers steeds met grote zorg bewerkt. Door hierin te investeren, verzekeren ze dat deze rijke biobodem bestemd blijft voor de bioteelt.

Velden vol leven
We kochten de gronden aan, maar het telen doen we niet zelf. Daarvoor zorgt zelfstandige bioboer Niels Trybou. Als rasechte tuinbouwer groeide hij op tussen de bloemkolen en courgettes. Dit is zijn eerste ervaring met bio. “Bij bioteelt moet je heel alert zijn en voortdurend rekening houden met het weer. Ik krijg advies van een teeltbegeleider van Inagro en van de vorige eigenaars van de boerderij.”

Bioboer Niels: “Steeds meer mensen kiezen voor bio. Als bioboer voel ik de appreciatie van de klanten.”

Biotuinbouw voelt voor Niels natuurlijker dan conventionele tuinbouw. “De grond wordt niet uitgeput. Het zit hier altijd vol wormen, vol leven. En er vliegen van nature veel bijen rond om de planten te bevruchten. Bovendien heb ik echt de tijd om tussen de groenten op het veld te lopen en ze de nodige aandacht te geven. Regelmatig onkruid uittrekken, dat neem ik er graag bij.”

In het teeltseizoen komen alle broccoli en courgettes bij Bio-Planet van mijn tuinbouwbedrijf. Dat maakt mij enorm fier.

Vruchtbare samenwerking
Door de samenwerking met Colruyt Group kan Niels een gezond landbouwbedrijf managen zonder zwaar te investeren in biogrond. Welke groenten en gewassen er geteeld worden, beslissen we samen in functie van onze klanten én de bodem. Met dergelijke nieuwe samenwerkingsmodellen willen we onze verantwoordelijkheid opnemen in het verder verduurzamen van de landbouw en de agrovoedingssector in België.

Bron: Colruyt Group

Publicatiedatum: