Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Krist Hamerlinck, Ecoveg:

"Stormloop op alle biologische kasgroenten"

Tholen – De vakantieperiode in België en Nederland loopt stilletjes op zijn einde en veel mensen zijn weer terug in eigen land. Bij Ecoveg in Assenede (België) merken ze dit voornamelijk aan de vraag. "Er is een stormloop op alle biologische kasgroenten die je maar kunt bedenken", vertelt Krist Hamerlinck van Ecoveg. "Begin augustus zaten we met een overschot aan aubergines, nu met een tekort. Echter stijgen de prijzen in het bio-segment een stuk minder hard dan in de conventionele markt."

Stijgende prijzen voor tomaten
"Voor tomaten is het al het hele jaar behoorlijk goed. Zeker als we dit jaar met de vorige drie jaar vergelijken. Normaal verkopen we 70 à 80 procent van onze tomaten op voorhand in programma's, maar we hebben besloten om dit jaar wat minder te doen. We voelden dat er veel vraag was en er is in de afgelopen jaren weinig areaal bijgekomen. De prijzen zijn momenteel aan de hoge kant, maar zullen in de komende weken toenemen omdat de productie al wat af begint te nemen. De planten hebben door de hittegolf ook een flink optater gehad. Producten als coeur de boeuf en Roma-tomaten zijn een stuk gevoeliger voor de hitte als trostomaten", aldus Krist. Sinds dit jaar gaat Ecoveg jaarrond biologische kasgroenten aanbieden door in de winterperiode of wanneer er tekorten zijn Spaans product aan te bieden.

Gezonde paprikamarkt
Ook voor komkommers is de markt goed. De teelt loopt vlot en de kwaliteit is goed. "Als gevolg van de hoge vraag, is de prijs ook zeer mooi. Er is zelfs behoefte aan meer Belgisch en Nederlands product, maar weinig telers schakelen over op biologisch telen. Door de overgangsperiode van twee jaar is dit ook begrijpelijk. In de paprikateelt hebben we dit jaar een zeer onregelmatig productieverloop gehad. Veel pieken en dalen en we hadden periodes dat we wel twee kilo de meter konden oogsten. Gelukkig was de vraag gezond en konden we alle producten afzetten. Momenteel is de vraag en het aanbod wat beter in evenwicht", vervolgt Krist.


Krist Hamerlinck 

Het ziet er naar uit dat het biologisch kasgroentenareaal de komende jaren vrij stabiel blijft, mits A.C Hartman uit Nederland niet wegvalt. "Het zou een slechte zaak zijn wanneer dat bedrijf niet meer kan leveren, dan krijgen we zeker een tekort en gaan klanten misschien naar product zoeken in Spanje. Daarom zijn we altijd opzoek naar telers die hun product aanbieden. We exporteren onder andere naar Scandinavië, Duitsland en Engeland. We vinden dat een mooie mix van landen waar onze producten worden afgezet", besluit Krist.

Voor meer informatie:

Krist Hamerlinck
Eco Veg
Stoepestraat 5a
9960 Assenede
+32(0) 486 166 606
info@ecoveg.be   
www.ecoveg.be