Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We hebben een lange historie samen"

Familie Groenewegen trots op oersterke Jetties

Koefamilie Jettie heeft een lange historie op het melkveebedrijf van de familie Groenewegen. Ruim dertig jaar zijn de Jetties al op het bedrijf aanwezig. Twee dames, moeder en dochter, spannen de kroon. Met een levensproductie van meer dan 10.000 kilogram vet en eiwit (moeder) en 100.000 kilogram melk (dochter) voeren zij het peloton aan.

Het bedrijf van Jeroen Groenewegen ligt in Kraggenburg, een klein plaatsje in de Noordoostpolder. Daar houdt Jeroen 84 melkkoeien, 30 stuks jongvee en onderhoudt hij een flink areaal landbouwgrond. Met 10 hectare snijmaïs, 12 hectare akkerbouw, 5 hectare winterveldbonen en 19 hectare grasklaver heeft de familie in totaal 46 hectare in eigendom. Daarnaast pachten ze nog 13 hectare voor de teelt van de wintervoorraad grasklaver en beheren ze 21 hectare natuurgebied. Sinds 2014 is het bedrijf volledig biologisch.

Jeroen Groenewegen. 

Voeding en ruimte
Voeding speelt een belangrijke rol op het melkveebedrijf om tot goede prestaties te komen. "Als je de koeien goed voert, zijn ze ook goed voor jou", is de stellige overtuiging van Jeroen. Melkveespecialist Robert van Dorst vult aan: "Dat begint bij een goede kwaliteit eigen ruwvoerteelt, gecombineerd met de juiste krachtvoeders en/of losse grondstoffen. Bovendien neemt Jeroen direct maatregelen als hij ziet dat de mest van de koeien verandert of dat het aantal melkbeurten op de twee Fullwood melkrobots afneemt." Een tweede aspect waar Jeroen veel waarde aan hecht is voldoende ruimte voor de koeien. "In de vrijloopstal is dit volop aanwezig. Dit komt de algehele gezondheid van de koeien ten goede", vindt de melkveehouder.

Goede opfok is de basis
En deze aanpak levert resultaat op. Met een rollend jaargemiddelde van 10.207 kilogram melk, 4,18% vet en 3,51% eiwit doen zijn koeien het uitstekend. Ook de vaarzen geven gemiddeld 9.100 kg melk en kalven op 25 maanden af. "Dat kan alleen maar als we in de opfok de puntjes op de i zetten", is Jeroen van mening. "Daar leggen we de basis voor een hoogproductieve en gezonde veestapel."

Schilderij
Bijzonder is de sterke vertegenwoordiging van koefamilie Jettie op het bedrijf. "We hebben de Jetties nu dertig jaar op het bedrijf", vertelt Jeroen trots. "Er zijn in totaal 75 vrouwelijke nakomelingen geweest, waarvan er nu nog 19 op het bedrijf aanwezig zijn. Ook de duurzaam hoogproductieve moeder en dochter. Onze beide families hebben een lange historie samen", lacht de ondernemer. Om de uitmuntende prestaties van moeder en dochter Jettie te markeren ontving de familie Groenewegen van Reudink-dealer Agri Top onlangs een schilderij waar de twee dames op prijken. "Deze krijgt een mooi plekje aan de muur", besluit Jeroen.

Voor meer informatie: www.reudink-bio.eu  

Publicatiedatum: