AgrifirmZon:

"Deze unieke samenwerking leidt tot meer rendement op het boerenerf"

Door de samenwerking tussen Royal Agrifirm Group en GroenLeven kunnen leden van Agrifirm duurzaam ondernemen zonder zelf te investeren. Zo werken ze samen aan een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. Better Together!


 
Dick Hordijk, CEO Agrifirm: "Agrifirm staat voor haar leden en is daarom samen met GroenLeven het project ‘AgrifirmZon’ gestart. Ik ben trots op dit project omdat we ook hiermee onze leden collectief en duurzaam op maat kunnen ondersteunen. Met deze unieke samenwerking kunnen we meer rendement op het boerenerf van onze leden realiseren en dragen we substantieel bij aan de vergroening van het energiegebruik in Nederland."

Met AgrifirmZon verhuren leden hun dak aan partner GroenLeven, die daar zonnepanelen op plaatst. De leden ontvangen een huurvergoeding per paneel. Voor de zonnepanelen vraagt AgrifirmZon subsidie aan bij de SDE-regeling (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) van de Rijksoverheid. Er zijn inmiddels twee rondes subsidieaanvragen geweest wat geleid heeft tot 100 toekenningen. Dit betekent dat er minimaal 125.000 zonnepanelen op daken van Agrifirm-leden worden geïnstalleerd die genoeg groene stroom opwekken voor 10.000 huishoudens. Voor de agrarische ondernemers die wel zelf willen investeren, is er naast de huuroptie, ook een koopoptie. Ook daar sluit Agrifirm Zon goed op aan.

Op 18 juni 2019, is het eerste zonnedak op het akkerbouwbedrijf van familie de Witte in Pietersbierum feestelijk geopend.

Roland Pechtold, algemeen directeur GroenLeven: "Ik ben ontzettend trots op onze samenwerking met Agrifirm! We werken intensief samen aan het versnellen van de energietransitie op het dak en de wereld beter achter laten voor de volgende generatie. En met resultaat. Geweldig dat we nu het eerste dak van ons partnership hier in Pietersbierum mogen openen. Er zullen er nog veel meer volgen! Samen met de netbeheerders moeten we op zoek gaan naar oplossingen om al deze groene stroom het net op te krijgen. Alleen dan kunnen we stappen maken in de energietransitie."

Over AgrifirmZon
Alle leden met een dakoppervlakte van minimaal 1.000 vierkante meter kunnen in principe meedoen aan AgrifirmZon. Een plat of hellend dak maakt niet uit, maar de daken moeten wel op het zuiden, oosten of westen gericht zijn. Leden ontvangen van GroenLeven een vergoeding voor de verhuur van hun dak. Met de opgewekte groene stroom kan Agrifirm in de eigen energiebehoefte in Nederland voorzien. Rond de 300 tot 400 deelnemers met elk 1.000 zonnepanelen (dus zo’n 400.000 panelen) is voldoende om het netto elektriciteitsverbruik van de Agrifirm productielocaties in Nederland te vergroenen.

De installatie, aansluiting, financiering, garantie en onderhoud zijn de verantwoordelijkheid en voor rekening van GroenLeven. Ook de subsidieaanvraag voor de SDE-regeling (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) van de Rijksoverheid neemt GroenLeven voor haar rekening. In een later stadium kunnen de leden de zonnestroom ook terugkopen voor hun eigen energiegebruik, tegen aantrekkelijke voorwaarden. Zo hebben leden rechtstreeks groene stroom van hun eigen dak.

Geïnteresseerd in deelname of op zoek naar meer informatie over het AgrifirmZon-project? Ga dan naar de AgrifirmZon-pagina.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven