De insectenpopulatie nam de laatste dertig jaar met twee derde af. Recent onderzoek wijst uit dat de biodiversiteit in een razend tempo achteruit gaat. Dat is slecht nieuws, maar er is hoop. Want met enkele kleine, maar biodiverse tips maak je je tuin tot een waar insectenparadijs. En dat trekt weer massa's vogels en andere nuttige dieren aan. Hoe je dat doet, ontdek je in meer dan 200 tuinen, waarvan 68 in Nederland, die hun tuinhekken openzetten tijdens het eerste weekend van juni: de Velt-ecotuindagen.

Insecten zijn een onmisbare schakel in de voedselketen. Veel insecten betekent dus ook veel eten voor andere dieren en een boost voor de biodiversiteit. In de moestuin zijn bestuivers onmisbaar voor een goede oogst. En worden ze ingezet om bijvoorbeeld bladluizen te helpen bestrijden. Ecotuinen zijn bovendien voorbeelden van een gesloten kringloop: keuken- en tuinafval wordt bodemverbeteraar in de vorm van compost, regenwater gebufferd voor droge periodes.

Meer dan 200 Velt-leden zetten hun tuinen wagenwijd open voor iedereen. "Beleven en genieten staan centraal", zegt Jan Vannoppen, directeur van Velt. "We schrijven boeken, hebben een uitgebreide website en een helpdesk voor alle vragen over ecologisch leven en tuinieren. Maar tijdens het eerste weekend van juni merken we dat beleving de beste manier van educatie is. Je ziet immers met eigen ogen dat deze tuinen stuk voor stuk ecoparadijsjes zijn, waar de eigenaren met hart en ziel in werken, genieten en vertellen hoe zij het aanpakken om vanuit hun tuin de biodiversiteit te vergroten."

"Vaak hebben mensen nog het idee dat tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen heel veel werk vraagt of per definitie een wanordelijke tuin oplevert. Tijdens de ecotuindagen zien bezoekers met eigen ogen dat het anders kan en raken ze overtuigd om het in hun tuin ook zonder bestrijdingsmiddelen te doen." Zo kunnen we allemaal zelf een bijdrage leveren aan een betere biodiversiteit.

Voor meer informatie: www.velt.nu