Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: bio-ketchup komt als beste uit test

De Duitse 'Stiftung Warentest' heeft negentien tomatenketch­ups onder de loep genomen, onder andere Kraft Heinz, Werder Fein­kost maar ook producten van Lidl, Rewe of Penny. Een bio-ketchup kwam daarbij als beste uit de test.

Ketchup is niet meteen ketchup, toont een actuele test van Stiftung Warentest. Want niet alleen qua prijs, maar ook qua smaak zijn er grote verschillen bij de rode saus: er werden ketchups getest met een prijs die uiteenliep van 0,16 cent per milliliter (Lidl Kania tomatenketchup, Edeka Gut und Günstig, Kaufland K-Classic, Penny tomatenketchup) tot 0,62 cent per 100 milliliter (Rapunzel tomatenketchup). Er werden bekende merken zoals Heinz, Kraft en Werder Fein­kost getest, maar ook eigen merken van supermarkten en discounters zoals Aldi, Lidl en Rewe evenals bio-ketchups van bijvoorbeeld Alnatura en Rapunzel.

Zeer wisselend tomatenaandeel in ketchup

Veel is er niet nodig voor een goede ketchup. Het belangrijkste ingrediënt is, niet verwonderlijk, de tomaat. De verschillen in het tomatenaandeel zijn daarbij groot: zo loopt het aandeel bij de geteste ketchups uiteen van slechts 149 gram (Kraft ketchup) per 100 milliliter ketchup tot wel 272 gram per 100 milliliter (Rapunzel).

Ketchup helemaal zonder suiker bestaat niet

Het op één na belangrijkste ingrediënt is meestal suiker - ook het suikergehalte verschillende aanzienlijk in de test en reikte bij de klassieke ketchup van 14 gram tot 27 gram suiker per 100 milliliter. De meeste suiker bevat daarbij de ketchup van Heinz - waarbij de testers erop wijzen dat de suiker in ketchup een ondergeschikte rol speelde bij de kwaliteitsbeoordeling, omdat men normaal gesproken maar een klein beetje ketchup bij de maaltijd eet.

Conclusie van de testers: een bio-ketchup smaakt het beste

De meeste geteste producten konden bij het proeven overtuigen. De conclusie van de testers: veertien producten zijn goed, waaronder de Lidl-tomatenketchup, de Rewe ketchup van het eigen merk Ja! en de drie ketchups van Werder Feinkost. Eveneens goed uit de test kwamen Biokids tomatenketchup van Bio Zentrale, de Denree kinderketchup Bambini van Denn's Biomarkt en de tomatenketchup van Rapunzel.

Testwinnaar is de tomatenketchup van Alnatura. Deze ketchup smaakt volgens de testers aromatisch en sterk naar verse tomaten. De Tomato Ketchup 50% minder suiker & zout van Heinz scoorde het slechtste.

Tenslotte een andere goede uitkomst van de test: de testers konden nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen in de geteste producten aantonen. Ook kiemen of gentech­nisch veranderde bestanddelen vormden geen probleem, hetzelfde geldt voor mycotoxines.

Publicatiedatum: