Teler neemt besluit: geen grotere kas maar focus op hoevetoerisme

Tholen – Op 0,9 hectare teelde Jan van Alphen in het Belgische Minderhoud sinds 1985 onder meer komkommers, maar inmiddels is het assortiment drastisch uitgebreid. Jan heeft namelijk samen met zijn gezin de keuze gemaakt om te stoppen met commerciële productie en zich volledig te focussen op hoevetoerisme. “Onze kas is naar de huidige maatstaven klein en glas bijzetten en mij in de schulden steken richting mijn pensioen zag ik niet meer zitten.”

De thuisverkoop van groenten liep al een aantal jaren goed, maar sinds deze maand is de kas echt omgetoverd in een gezellig educatief centrum. “We waren al een aantal jaren richting deze stap aan het bewegen, maar sinds deze maand is de stap definitief.” In de kas zijn nu, naast traditionele teelten zoals komkommers, paprika’s en aubergines, ook bijvoorbeeld meloenen, druiven, kiwibessen en kersen te vinden. “Dat is leuk om als teler mee te experimenteren en weet je wat het ook is: als je van alles een beetje hebt, verkoopt dat ook makkelijker hè. We kunnen bijna jaarrond verse groenten aanbieden.”

Educatie
Behalve groenten zijn er in de kas ook zelfgemaakte houten tafels en een zandbak te vinden voor de kinderen. Het ‘educatieve’ is namelijk ook belangrijk. “We krijgen inmiddels al schoolklassen en verenigingen over de vloer. Op die manier leren mensen waar hun voedsel vandaan komt, bijvoorbeeld ook door zelf te planten en te zien hoe groenten groeien.”

In de omgeving van Minderhout, een deelgemeente van Hoogstraten, kent Jan geen soortgelijke projecten. ‘’Wij hebben dit echt zelf verzonnen. Iedere teler maakt ondertussen voor zichzelf uit hoe hij omgaat met de schaalvergroting die gaande is. Wij doen het op deze manier, maar er zijn hier in de omgeving ook genoeg telers die naar de aardbeienteelt zijn geswitcht en die wel zijn gaan uitbreiden.” Jan dus niet en dat bevalt hem goed. “Er komt zo weer een schoolklas aan. Altijd leuk en gezellig.”

Voor meer informatie:
Het Groentehuisje & Den Hof
Facebookpagina

Jan van Alphen
van.alphen.jan@telenet.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven