"Eerste klimaatneutrale biologische Fairtrade banaan die leefbaar loon garandeert"

All Good: een grote stap naar de werkelijke prijs van bananen

Vandaag (17 april) is het wereld bananendag. "Een mooi moment voor de introductie van de duurzaamste banaan met de eerlijkste prijs: de All Good banaan. Hiermee biedt AgroFair de eerste biologische Fairtrade-banaan die een leefbaar loon garandeert én klimaatneutraal is. Daarmee verslaat de All Good banaan iedere andere banaan", vertelt Hans-Willem van der Waal, CEO van AgroFair.

Bananen op de Nederlandse markt steeds duurzamer
"AgroFair is een koploper als het gaat om duurzaamheid en eerlijke handel in de bananensector." In 1996 introduceerde AgroFair de allereerste Fairtrade banaan in Nederland en in 2008 volgde de eerste biologische Fairtrade banaan. De afgelopen jaren groeide het aandeel Fairtrade bananen en kwam er meer aandacht voor de 'werkelijke prijs' van bananen. In deze werkelijke prijs zijn kosten voor leefbaar loon en klimaatcompensatie meegenomen. Met de introductie van de 'All Good' banaan wordt een belangrijke stap gezet naar een nóg duurzamere banaan.

De All Good banaan is uniek
De All Good banaan breidt het concept van de biologische Fairtrade banaan verder uit. Fairtrade biedt een garantieprijs en een premie aan telers, zodat zij een beter bestaan kunnen opbouwen. "All Good gaat nóg een stap verder door leefbaar loon te bieden. Dit geeft een hoger inkomen voor arbeiders en kleine telers, zodat zij aan armoede kunnen ontsnappen. Bij de teelt van biologische bananen wordt geen gebruikt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is beter voor het milieu. Daar bovenop worden bij de All Good banaan ook de broeikasgasemissies door productie en transport gecompenseerd. De All Good banaan is dus klimaatneutraal. De All Good banaan wordt geteeld in Ecuador in combinatie met andere gewassen en de natuurlijke omgeving. Zo draagt de All Good banaan bij aan het behoud en herstel van lokale biodiversiteit."

Beschikbaar voor Nederland
AgroFair maakt de All Good banaan beschikbaar voor de Nederlandse markt. Het concept voor deze banaan werd ontwikkeld in samenspraak met diverse maatschappelijke organisaties. "Deze organisaties spraken zich recentelijk positief uit over deze volgende stap van AgroFair op weg naar een steeds eerlijkere en duurzamere banaan. Tevens sluit AgroFair zich met deze banaan aan bij de voornemens van de Nederlandse supermarkten zoals vastgelegd in het IMVO convenant levensmiddelen. AgroFair nodigt belangstellende retailers van harte uit om samen te werken en de All Good banaan aan te bieden aan consumenten."

Voor meer informatie: www.agrofair.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven