Katoenen tas of plastic tas?

Als je zo min mogelijk wilt bijdragen aan de belangrijkste oorzaken van klimaatsverandering en de enorme hoeveelheid materialen die onze oceanen vervuilen, is er een simpel motto dat je in je achterhoofd moet houden: Gebruik minder producten, hergebruik deze vaker en koop geen nieuwe dingen.

Maar zijn plastic tassen beter of slechter dan papieren tassen? En hoe zit het met een katoenen tas? Er bestaat helaas geen eenduidig antwoord op deze vraag. 

Om de impact van herbruikbare tassen op het milieu te begrijpen, moet je twee heel verschillende dingen in gedachten houden. Eén: Plastic tassen zijn niet biologisch afbreekbaar en vervuilen oceanen, het leven in zee en onze voedselvoorraad met plastic stukjes. Twee: Als je naast de impact op het milieu kijkt naast de afval die het creëert, zijn papieren of katoenen tassen misschien nog wel slechter voor het milieu dan plastic tassen.

In een onderzoek naar de levenscyclus uit 2018 heeft het Deense ministerie van Milieu en Voedsel, net als vorige vergelijkbare studies, geconcludeerd dat klassieke plastic tasjes de minste impact op het milieu hebben. Dit onderzoek houdt geen rekening met afval in de zee. Wat dat probleem betreft is plastic zeker het meest schadelijke materiaal aangezien plastic enorm langzaam afbreekt.

Maar wanneer je kijkt naar andere factoren, zoals de impact die het maken van de tassen heeft op klimaatsverandering, de aantasting van de ozonlaag, waterverbruik, luchtvervuiling, en humane toxiciteit zijn die klassieke plastic tasjes juist de minst slechte van de huidige opties.

De technische naam voor deze dunne tasjes, die je vaak ziet bij supermarkten en winkels, zijn lage dichtheidspolyetheen (LDPE) tassen.

De tabel hieronder, met data van de Deense studie, vergelijkt de milieuprestaties van LDPE-tassen met andere tassen, ervan uitgaande dat LDPE-tassen eenmalig worden hergebruikt als pedaalemmerzak voordat ze verbrand worden (verbranding is volgens het rapport de beste manier om van deze tassen af te komen).

Katoenen tassen moeten duizenden keren hergebruikt worden om de milieuprestaties van plastic tassen te bereiken. Bovendien schrijven de Deense onderzoekers dat biologisch katoen nog erger is dan conventioneel katoen, wat de invloed op het milieu betreft. Volgens het rapport moeten biologische katoenen tassen veel vaker hergebruikt worden dan conventionele katoenen tassen (20.000 versus 7000 keer), gebaseerd op de aanname dat biologisch katoen gemiddeld een 30% lagere oogst heeft dan conventioneel katoen en daarom gemiddeld 30% meer bronnen verbruikt, zoals water, om dezelfde oogst te bereiken.

Zelfs met de voordelen van de biologische katoenproductie, zoals het verminderde gebruik van bemesting en bestrijdingsmiddelen, bleek conventioneel katoen nog beter te zijn.

Het rapport is er ook vanuit gegaan dat katoen niet gerecycled kan worden, aangezien er weinig mogelijkheden bestaan voor het recyclen van textiel.

Aangezien de populariteit van plastic tassen wereldwijd blijft stijgen (127 landen hebben wetten aangenomen om het gebruik van plastic tassen te beperken, en ook New York heeft dit afgelopen week gedaan), wordt de vraag van wat de vervanger voor plastic tassen zal zijn steeds belangrijker. We weten dat producten slechts eenmalig gebruiken enorm slecht is of het nu van plastic gemaakt is of niet, dus plastic tassen vervangen met papieren tassen zal zeker ernstige neveneffecten hebben, zoals een toename van ontbossing. Voor het maken van een papieren tas is ook meer water en energie nodig dan voor een plastic tas, dus wat dit betreft zijn papieren producten wellicht nog slechter dan plastic producten.

Het meest simpele advies voor mensen lijkt dit te zijn: Wat je nu ook in huis hebt, of het nu plastic of katoenen tassen zijn, gooi ze niet weg. Blijf ze gebruiken tot ze uit elkaar vallen. Wat het materiaal ook is, gebruik het als afvalzak als je het niet meer voor andere doeleinden kunt gebruiken. En wat je ook doet, koop geen nieuwe tassen.

Bron: Quartz (Zoë Schlanger)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven