Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Drie biobedrijven dingen naar titel 'Korte Keten Kop'

De provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan op zoek naar hun ambassadeur van de korte keten. Onder de genomineerden zien we ook drie biobedrijven: Reigershof, CSA Kraakvers en Plukplek. 

Van 4 tot 12 mei is het Week van de Korte Keten. Deze publiekscampagne wil de consumenten op verschillende manieren laten kennismaken met tal van lokale hoeve- en streekproducten. Rechtstreeks kopen bij de boer verkleinen de voedselkilometers, levert vers, betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel op en steunt de lokale economie. Daarbij gaan de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant op zoek naar hun ambassadeur voor de korte keten, ook wel ‘korte-keten-kop’ genoemd.

Antwerpen: dichtbij de natuur
In 2014 kochten Ioana Simionescu en haar man een hoeve die toen al bijna 10 jaar leeg stond. Ioana creëert hier de biologische groenten- en fruitboerderij CSA Kraakvers in Lier die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. 

Elke vrijdag zwaaien de deuren van de boerderijwinkel open. Uiteraard vind je er zelf geteelde biologische groenten, fruit en bloemen. Daarnaast verkoopt Ioana in samenwerking met een aantal lokale bioboeren een mooi aanbod zuivel en vlees. Samen met Natuurpunt volgt ze het wel en wee op van de akkervogels in haar speciale fauna-akker.

Foto: Week van de Korte Keten

Vlaams-Brabant: zoektocht naar smaken
In de twee hectare grote zelfpluktuin PlukPlek in Ternat kan iedereen groenten en fruit komen oogsten. Bezieler is Dorothea Lequeux. Ze is in omschakeling naar bio. 

"Het is steeds een boeiende zoektocht naar smaken", vertelt Dorothea. "Als ik nu mijn tomaten proef… Dat is niet te vergelijken met wat je in de winkel aantreft. Ik ben dikwijls verwonderd. Mijn aubergineplant had zo’n schoon paarse bloemen. Dat had ik van mijn leven niet gezien. En daarna werd die bloem een superlekkere aubergine. Mijn klanten zijn daar ook naar op zoek."

Foto: Week van de Korte Keten

West-Vlaanderen: heerlijke geitenkaas
Renaat Devreese van ’t Reigershof in Klemskerke is op veel vlakken een pionier. Twintig jaar geleden schakelde hij over op de biologische geitenhouderij, de eerste van Vlaanderen. 

De geiten worden tweemaal per dag gemolken. De melk wordt verwerkt in de twee kaasmakerijen, één voor zachte en één voor harde kazen, op de hoeve. ’t Reigershof staat wekelijks op de markt in Oostende en verkoopt ook rechtstreeks aan restaurateurs, groothandels en andere marktkramers. "De meeste verkoop realiseren we nog steeds in onze eigen hoevewinkel. Het is een zekerheid. Je voelt ook meteen wat er leeft bij de klant. Ik vind het belangrijk een open boerderij te hebben. Klanten kunnen overal een kijkje nemen. Vooral de stal is een trekpleister. Geiten zijn heel nieuwsgierig en verdringen zich om een glimp van bezoekers op te vangen."

Foto: Week van de Korte Keten

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: