Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse real vervangt plastic zakken door herbruikbaar net

Als eerste bedrijf binnen de Duitse levensmiddelenhandel zal real tot eind 2020 de plastic zakjes op de groenten- en fruitafdeling afschaffen. Klanten kunnen in plaats daarvan kiezen uit duurzame alternatieven: wasbare, herbruikbare netten of papieren zakken uit gerecycled papier.

In meerdere stappen maakt real het de klanten mogelijk om zonder plastic zakjes inkopen te doen op de groenten- en fruitafdeling. In de eerste stap biedt men de klanten vanaf eind februari 2019 de herbruikbare netten als alternatief voor het plastic zakje aan. Vervolgens zullen de plastic zakjes in de loop van het jaar langzaam helemaal van de groenten- en fruitafdeling verdwijnen, zodat tegen het einde van 2020 de klanten alleen nog maar kunnen kiezen tussen de herbruikbare netten of gratis zakken uit gerecycled papier zoals op een weekmarkt. „Alleen door compleet af te zien van het gebruik van plastic zakjes op de groenten- en fruitafdeling besparen we per jaar 70 miljoen plastic zakjes. Dat komt overeen met een hoeveelheid van meer dan 140 ton kunststof“, zegt Patrick Müller-Sarmiento, CEO van real.

Stapsgewijze overstap
Met een test in meerdere real-filialen in de zomer van 2018 werden de herbruikbare netten getest op hun bruikbaarheid in de praktijk. Deze netten die lang meegaan bestaan uit robuust polyester en zijn bijzonder geschikt voor het transport. Vieze netten kunnen op 30 graden Celsius in de wasmachine gereinigd worden. In het geval dat een net scheurt, kan deze gerecycled worden. De netten zullen tegen een prijs van 0,79 euro per stuk verkrijgbaar zijn. Terwijl men stapsgewijs overstapt van plastic zakjes op herbruikbare netten zal men de klanten bovendien ook altijd een gratis alternatief blijven bieden.

"Duurzaamheid speelt voor onze klanten een steeds belangrijkere rol", zegt Patrick Müller-Sarmiento. "De mensen willen tegenwoordig niet alleen maar goed eten, maar dat ook met goed geweten doen. In het kader van onze bedrijfsstrategie 'handelen uit verantwoordelijkheid' werken we daarom continu aan het aanbieden van nog betere en duurzamere producten. Ons doel is om tot 2030 alleen nog duurzame producten aan te bieden."

Andere duurzaamheidsalternatieven
Naast de introductie van de herbruikbare netten houdt real zich ook bezig met andere activiteiten en projecten om verpakkingsafval en plasticafval te reduceren of te voorkomen. Zo kunnen klanten sinds vorig jaar hun vlees, worst en kaas in hun zelf meegebrachte, herbruikbare bakjes laten doen. Maar ook voor koffie voor onderweg biedt real haar klanten herbruikbare oplossingen aan.

Veelvuldige verpakkingsalternatieven
In de categorie productverpakkingen werkt real ook aan nieuwe, bronbesparende oplossingen. Door nieuwe transportoplossingen kan er bijvoorbeeld af worden gezien van het gebruik van folie bij bio-komkommers. Andere verpakkingsalternatieven, bijvoorbeeld schaaltjes uit graspapier, worden reeds bij bio-limes en bio-trostomaten ingezet. Bij bio-courgettes en de nieuwe TiP bio-bananen werd de plastic verpakking vervangen door een afzonderlijke banderol en bij biologische gember, biologische zoete aardappelen en bio-mango's maakt real tegenwoordig gebruik van een laserlabel (Natural Laser Labeling) om de bio-producten te onderscheiden van conventionele producten. Bij verdere producten gaat real momenteel de mogelijkheid na om alternatieve verpakkingen in te zetten.

Al sinds 2017 heeft real de plastic draagtassen afgeschaft. Klanten kunnen aan de kassa kiezen tussen katoenen draagtassen, robuuste permanente draagtassen met een levenslange garantie of papieren draagtassen c.q. kartonnen dozen uit gerecycled papier met FSC-certificering. Door deze stap alleen al wordt er jaarlijks 940 ton kunststof bespaard.

Voor meer informatie: www.real.de 

Publicatiedatum: