Opwaartse trend voor babybanaan

Ecuador: Vraag naar biologische bananen neemt gestaag toe

De wereldwijde vraag naar biologische bananen neemt gestaag toe, wat terug te zien is in de exportcijfers van Ecuador. Ook voor babybananen is er sprake van een positieve trend.

Ecuador is de grootste exporteur van dit fruit. Het land verscheept wekelijks gemiddeld zo'n 310.000 dozen met bio-bananen. Tussen januari en oktober van het afgelopen jaar was de biologische banaan goed voor 7,2 procent van de totale bananenexport van Ecuador met inkomsten van 241 miljoen dollar (213,3 miljoen euro) volgens cijfers van Pro Ecuador.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan zijn de belangrijkste markten die naar dit product vragen. De bananentelers in Ecuador werken er elke dag aan om te blijven voldoen aan de voorwaarden voor de biologische certificering.

De San Miguel de Brasil Corporatie, bestaande uit 135 partners met plantages die bij elkaar een omvang van zo'n 1.000 hectare hebben, levert wekelijks ongeveer 25.000 dozen met biologische banaan, die worden afgezet in de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. "Met dit soort fruit hebben we het voordeel van een grotere stabiliteit in de afzet en een betere prijs gedurende het hele jaar, gemiddeld wel zo'n negen dollar per doos", stelt Renato Herrera, voorzitter van de corporatie.

Alle biologische plantages van de leden zijn gecertificeerd door erkende bedrijven als Control Union en QCS. Hiermee wordt de garantie geboden dat de geoogste bananen niet behandeld zijn met traditionele gewasbeschermingsmiddelen tijdens de aanplant of de groei.

Naast de biologische certificering beschikken de teeltbedrijven over het GlobalGAP- Keurmerk voor goede landbouw- en milieupraktijken, en de Fair Trade certificering.

De oogst gaat 52 weken per jaar door en bereikt per hectare wekelijks een opbrengst van zo'n 35 tot 40 dozen. De jaarlijkse productiviteit ligt op 1.800 tot 2.000 dozen per hectare.

Groei voor babybananen

Een ander product met een opwaartse trend is de babybanaan. Tot 2016 bereikte de Ecuadoriaanse export van dit fruit slechts de 38 miljoen ton, maar in 2017 was er sprake van een grote sprong voorwaarts, toen er 405 miljoen ton geregistreerd werd vanwege een ongewoon grote vraag vanuit de Verenigde Staten.

In 2018 normaliseerde de markt zich, maar de cijfers liggen nog steeds boven het normale gemiddelde. Volgens gegevens van Pro Ecuador exporteerde het land tussen januari en oktober vorig jaar 122 miljoen ton.

Eén van de Ecuadoraanse bedrijven die babybanaan afzet is Exportadora del Sur. Het bedrijf exporteert het product naar Rusland, Europa en China.

"Dit product is in de loop van de jaren gegroeid en wordt gevraagd vanwege zijn hogere concentratie aan suikers. Vanwege zijn kleine maat en veelzijdigheid wordt hij gebruikt voor de lunch van schoolkinderen en voor ouderen", legt Gino Pinargote, directeur van het bedrijf, uit.

In de afgelopen vijf jaar was de export van babybanaan vanuit Ecuador goed voor meer dan 400 miljoen dollar (353,4 miljoen euro).

Bron: vistazo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven