"Dit jaar wordt het jaar van het antwoord"

Plasticbestrijders en -specialisten bijeen tijdens Plastic Avengers Conference 2019

Jos van Duinen schreef naar aanleiding van de Plastic Avengers Conference 2019 het volgende verslag voor de website van Udea: 

Op vrijdag 8 februari vond in Amsterdam de Plastic Avengers Conferentie 2019 plaats. Een gezelschap van 120 onafhankelijke plasticbestrijders en -specialisten kwam bijeen en rolde hun strategie uit om tot een duurzame omgang met plastic te komen. "Afgelopen jaar was het jaar van de bewustwording. Dit jaar wordt het jaar van het antwoord", trapte plastic soup surfer Merijn Tinga af. Hij stelde dat er meer gedaan moet worden dan het opruimen en het recyclen van plastic. "We bereiken alleen iets als we aan de andere kant de kraan dichtdraaien."

Merijn vertelt hoe hij tijdens een bezoek aan een afvalverwerkingsbedrijf geïnspireerd raakte om werk te maken van minder plastic. "Grote grijpmachines graaiden in het plastic afval. Ik keek naar de smeulende resten van onze welvaart. Het was alsof ik in een Aliën-film was beland." Desgevraagd vat hij de problemen nog eens samen. "Plastic composteert niet of nauwelijks maar kan wel in het milieu uiteen vallen in kleinere stukjes ten gevolge van bijvoorbeeld verhitting of wrijving. Het gebruik en de toepassing van plastic in de afgelopen jaren wereldwijd exponentieel gegroeid. En zal nog verder groeien. De aparte inzameling en zwerfafval ruimen zet geen zoden aan de dijk, er zijn er zelfs die beweren dat het probleem daarmee verbloemd wordt."

Ook de biologische speciaalzaken zijn een aantal jaren geleden wakker geschud en met het probleem aan de slag gegaan. Het aantal plasticvrije verpakkingen in biologische supermarkten is fors gestegen, er wordt momenteel hard gewerkt om deze stijging verder door te zetten. Veel plastic verpakkingen in biologische winkels zijn inmiddels van biologisch afbreekbaar plastic, een materiaal dat vooral niet verward mag worden met 'bioplastic'. Het logo van een kiemblad op de verpakking geeft aan dat dit plastic composteerbaar is, dat wil zeggen dat het materiaal binnen zeven weken volledig verdwijnt in een industriële composteerinstallatie.

'Bioplastic' wordt gebruikt als term voor plastic dat deels bestaat uit natuurlijke materialen, zoals suikerriet of zetmeel. Dit materiaal heeft uiteindelijk dezelfde kenmerken als normaal plastic en is dus ook niet biologisch afbreekbaar.

De komende periode zul je steeds vaker alternatieven voor plastic tegenkomen. Je kunt jezelf afvragen of er wel een alternatief moet komen, kan het niet gewoon zonder verpakking? Een Duitse supermarktketen legt momenteel papieren zakken bij de groente. Dat is al iets wat in ons land nog niet vanzelfsprekend is. De tekst op de zakken gaat nog verder. "Heb je mij echt nodig? Als je je producten zonder verpakking mee kunt nemen, graag! Laat mij hier dan liggen. Dankjewel."

Wilt u meer weten over de Plastic Avengers Conferentie 2019? Bekijk hier het e-zine dat gemaakt is rondom de Plastic Avengers Conference.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven