Jackfruit: een 100% plantaardige vleesvervanger van fruit met de bite van vlees

Eerste jackfruit in blik van Fairtrade Original in Nederlandse supermarkten

Jackfruit van Fairtrade Original is vanaf vandaag verkrijgbaar in 881 winkels van Albert Heijn en online. Met de allereerste jackfruit in blik in de Nederlandse supermarkt heeft Fairtrade Original een primeur te pakken. Jackfruit wordt door de opkomst van plantaardig eten steeds populairder als alternatief voor vlees.

Wat is jackfruit?
Jackfruit is een Aziatische fruitsoort met een vlezige structuur. Door de eindeloze mogelijkheden is het de ideale plantaardige vleesvanger op het menu van veganisten, vegetariërs, flexitariërs en vleesliefhebbers die een keer iets anders willen.

Pulled pork is een van de meest bekende gerechten om te maken met jackfruit. Het koken met jackfruit past goed in een bewuste lifestyle en wordt al in veel restaurants en nieuwe foodconcepten toegepast.

Trend
Fairtrade Original speelt met jackfruit in op een trend. Jackfruit is hot en plantaardig eten wint steeds meer terrein. Dat blijkt uit de foodtrends voor 2019 van Delicious, ELLE Eten, Culy, The Food Line Up en Food Cabinet. Ook is het steeds vaker op menukaarten te vinden.

Eerlijke handelsketen
De jackfruit van Fairtrade Original wordt in Thailand geproduceerd door Fairtrade boeren die deel uitmaken van de Fairtrade-gecertificeerde ‘Fairtrade Pineapple Growers Group’. De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die voor Fairtrade Original al sinds 2007 ananas en mango verbouwen. De helft van deze boeren verbouwt daarnaast ook jackfruit. Het verwerken en inblikken van de vrucht vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyd Corporation.

Impact
Door het initiatief van Fairtrade Original en Samroiyd Corporation om jackfruit in blik te ontwikkelen, heeft jackfruit versneld een Fairtrade standaard gekregen en kan dus onder eerlijke voorwaarden verhandeld worden. Door jackfruit aan Fairtrade Original te leveren, ontvangen de aangesloten boeren bovenop de marktprijs 15% extra Fairtrade premie. Daarnaast kunnen de boeren met deze toevoeging aan het assortiment hun risico’s beter spreiden mocht er bijvoorbeeld een ananas- of mango-oogst mislukken.

Waar is jackfruit te vinden?
Jackfruit is te koop bij Albert Heijn en staat in het schap met peulvruchten. Het product is ook online verkrijgbaar bij Albert Heijn. Op www.jackfruit.nl zijn verschillende recepten te vinden.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven