Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe robot rekent af met onkruid

Tholen – Technologie is inmiddels niet meer weg te denken in onze samenleving en steeds meer bedrijven maken hier ook dankbaar gebruik van. De start-up Odd.Bot heeft samen met studenten van de TU Delft de ‘weed whacker’ ontwikkeld. Een robot die, zoals de naam al doet vermoeden, onkruid verwijdert.

“De robot verwijdert het onkruid door over een veld bij een teler te rijden”, begint Alex Brussee, die samen met Martijn Lukaart eigenaar is, te vertellen. “Verschillende computers in de robot zorgen voor beeldherkenning. Dit wordt gebruikt om onkruid van gewassen te onderscheiden. De robot stuurt dan de robotarm aan, die het onkruid aan de oppervlakte verwijdert. Hij is met name geschikt om onkruid te verwijderen waar prei, wortel, pastinaak en koolsoorten veel last van hebben.”

Het team van Odd.bot

De eerste testen in de praktijk beginnen eind januari. “We hebben nu laboratoriumtesten gedaan. We zijn erg benieuwd hoe hij het in de praktijk gaat doen. We gaan dan ook kijken waar we de robot nog meer in kunnen zetten. De eerste reacties van telers zijn al heel positief. Een aantal telers is geïnteresseerd in de testen en daarna eventueel ook in een verdere samenwerking.”  

Alex Brussee en Martijn Lukaart begonnen de start-up vanuit hun interesse in technologie. “Ik heb zelf artificiële intelligentie gestudeerd en Martijn heeft een commerciële achtergrond. We kwamen elkaar tegen op een hackaton voor blockchain en zo is het begonnen.” Martijn en Alex krijgen ook hulp van de vader van Alex, die gepensioneerd werktuigbouwkundige is. Daarnaast zijn zij opdrachtgever voor een studententeam van de TU Delft, dat de robot mee heeft ontwikkeld.

Focus op bioteler
“We kwamen na onderzoek uit bij de bioteler, omdat we daar het meeste verschil  kunnen maken. Zij moeten alle onkruidverwijdering met de hand doen, maar hebben vaak een tekort aan personeel. Wij kunnen hen een voordelige oplossing bieden. Wij gaan namelijk als een soort loonbedrijf werken: telers kunnen ons bellen welke percelen ze onkruidvrij willen en dan gaan wij met een team naar hen toe.”

“We zijn nog op zoek naar bedrijven die ons verder kunnen helpen met de productontwikkeling. De robotarm bouwen we bijvoorbeeld voor het eerst. Het zou handig zijn om daarvoor samen te werken met bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Daarnaast komen we ook nog graag in contact met telers die onze robot willen testen”, besluit Alex. 

Voor meer informatie:

biojournaal@odd.bot 
www.odd.bot