Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Een niet-vervuilende kunststof op basis van groenten- en fruitafval

Onderzoekers van het innovatiecentrum voor circulaire economie van Ecoembes, The Circular Lab, hebben in zes maanden tijd een nieuwe soort plastic ontwikkeld die biogebaseerd, composteerbaar, herbruikbaar en biologisch afbreekbaar in zee is. De kunststof is gemaakt van groenten- en fruitafval.

Tijdens de presentatie van het nieuwe biomateriaal prees de coördinator van The Circular Lab, Zacarías Torbado, het nieuwe duurzame plastic als "de opstap voor nieuwe ontwikkelingen die gebaseerd zijn op het circulaire systeem. Daarnaast is het een voorbeeld van hoe verpakkingen er in de toekomst uit zullen zien".

Jorge García, innovatiespecialist in Ecoembes, legde uit wat het verschil is tussen biogebaseerd bioplastic (geproduceerd op basis van biomassa) en biologisch afbreekbaar plastic (geproduceerd uit olie). García zei dat het belangrijkste doel van het project was om een biogebaseerde en composteerbare verpakking te verkrijgen.

Voor het project werd gebruik gemaakt van plantaardig afval dat weggegooid werd op de markt, bijvoorbeeld groenten en fruit die niet meer verkocht konden worden.

Nu het product in de laboratoriumfase ontwikkeld is, is het tijd voor de industriële toepassing en de daarvoor benodigde goedkeuringen en certificeringen. De verwachting is dat de op deze ontwikkeling gebaseerde plastic producten over ongeveer vijf jaar de markt zullen bereiken.

Bron: Europa Press

Publicatiedatum: