8 apps die energieverbruik tegengaan

Als je energie wilt besparen, is het handig als je inzicht hebt in je energieverbruik. Gelukkig zijn er steeds meer energieverbruik-apps waarmee je precies kunt zien hoeveel energie je verbruikt. Handig die ‘energieverbruiksmanagers’, maar hoe weet je wat voor jou de beste energieverbruik-app is? Wij hebben voor jou de 8 beste applicaties op een rij gezet.

Het onderzoek
De top 8 beste energieverbruik-apps is bepaald op basis van de beoordelingen in Google Play en de App Store. Wij hebben hierin zowel apps van energieleveranciers, als onafhankelijke energie-apps meegenomen. De gemiddelde score van de apps zie je hieronder:

Naam app Score (1 t/m 5)
1. Regelneef-app energiedirect 3.90
2. Oxxio-app 3.72
3. Essent Thuis-app 3.58
4. Toon-app 3.54
5. Smappee 3.53
6. Huisbaasje 3.19
7. UMeter 2.88
8. Plugwise 2.87

1. Regelneef-app energiedirect

Met Regelneef van energiedirect.nl kun je eenvoudig je energiezaken regelen. De Regelneef- app is alleen beschikbaar voor klanten van energiedirect.nl. Op je persoonlijke tijdlijn zie je alle relevante informatie over je energiecontract. Zoals bijvoorbeeld het moment waarop je de meterstanden kunt doorgeven, wanneer het voorschotbedrag wordt afgeschreven en wanneer je de jaarrekening ontvangt. Als je vragen hebt aan de klantenservice van energiedirect.nl kun je deze direct stellen in de chat van de Regelneef-app.

Met de Vooruitkijker, een onderdeel van de Regelneef-app, kun je checken of je voorschotbedrag overeenkomt met je daadwerkelijke energieverbruik. Je kunt het voorschotbedrag zelf wijzigen via de Regelneef-app. De Regelneef-app herinnert je met push-notificaties aan het controleren van dit voorschotbedrag. Ook geeft Regelneef je een notificatie wanneer je de meterstanden moet doorgeven. Als je liever geen push-notificaties ontvangt, kun je deze gewoon uitzetten.

2. Oxxio-app

Met de Oxxio-app zie je gemakkelijk hoeveel energie je per maand of per dag verbruikt. En als je een slimme meter hebt, weet je zelfs hoeveel energie je per uur verbruikt. Als je een traditionele meter hebt, moet je de meterstanden handmatig invoeren om dit inzicht te krijgen. Geen klant van Oxxio? Maakt niet uit, je kunt de app toch gebruiken. Ben je wel klant van Oxxio? Dan biedt de leverancier je extra functies in de Oxxio-app. Zoals de Jaarcheck. Daarmee zie je of het energieverbruik overeenkomt met het voorschotbedrag dat je betaalt. Verbruik je meer of juist minder energie dan waarvoor je maandelijks betaalt? Dan kun je het voorschotbedrag direct aanpassen.

Als je klant bent van Oxxio én een slimme meter hebt, kun je ook gebruikmaken van Oxxio Pro. Met deze extra functie zie je welke apparaten bij jou thuis de grootste energieslurpers zijn. Iets waarvoor je anders slimme stekkers nodig hebt. Je ziet het verbruik in de app niet per apparaat, maar per categorie. Zo zie je in de Oxxio-app bijvoorbeeld hoeveel energie je verbruikt door koken, koelen en vriezen, elektronica, wassen en drogen, warm water en de verwarming. Je ziet hierbij ook de kosten en het percentage van het totale energieverbruik. Oxxio Pro kost € 1,49 per maand en je kunt je hiervoor aanmelden via de Oxxio-app.

3. Essent Thuis-app

De Essent Thuis-app is voor iedereen beschikbaar. Om deze slimme-meter app te kunnen gebruiken, hoef je geen klant te zijn van Essent. De Essent Thuis-app geeft je realtime inzicht in je energieverbruik. In de app zie je ook of het daadwerkelijke verbruik overeenkomt met je maandelijkse voorschotbedrag. Dit voorschotbedrag is gemakkelijk te wijzigen in de Essent Thuis-app. Heb je zonnepanelen? Dan krijg je ook inzicht in de teruglevering van je zonnepanelen. Je krijgt met de Essent Thuis-app niet alleen inzicht in je energieverbruik, je kunt er ook je slimme thermostaat en slimme verlichting op afstand mee bedienen.

Belangrijk: om de Essent Thuis-app te kunnen gebruiken, heb je een Nsure-energielezer nodig. Dit is een energiemeter die via de slimme meter je energieverbruik kan uitlezen. De Nsure-energielezer werkt niet met een traditionele meter. Je kunt deze energiemeter voor € 49,- kopen in de webshop van Essent.

4. Toon-app

De Toon-app van Eneco werkt alleen in combinatie met Toon, de slimme thermostaat van Eneco, en een Toon-abonnement. De slimme thermostaat kost € 275,- en voor het abonnement betaal je € 4,50 per maand. Je hoeft geen klant te zijn van Eneco om de Toon-app te kunnen gebruiken.

Met de Toon-app heb je direct inzicht in je stroom- en gasverbruik en kun je de thermostaat en huishoudelijke apparaten op afstand bedienen. Als je zonnepanelen hebt, kun je ook inzien hoeveel stroom jouw panelen opwekken. Met de Verspillingschecker in de Toon-app kun je energieslurpers opsporen en krijg je persoonlijke bespaartips. Gebruik je meer energie dan normaal? Dan krijg je automatisch een melding van Eneco in de Toon-app.

5. Smappee

De Smappee-app is gratis. Al heb je de Smappee-energiemonitor nodig om iets met de app te kunnen. De Smappee-energiemonitor kost € 229,-. Je krijgt hiermee inzicht in je stroomverbruik en de energievreters in huis. In de app zie je in een oogopslag hoeveel van je energieverbruik bestaat uit sluipverbruik. Heb je zonnepanelen? Met de Solar-energiemonitor kun je de opbrengst hiervan inzien. Deze energiemonitor kost € 349,-. Deze schaf je dan aan in plaats van de basis energiemonitor. Wil je ook je gas- en waterverbruik kunnen inzien? Dan kun je de Smappee gas- en watermonitor aanschaffen voor € 139,-.

Bij aanschaf van een van deze energiemonitors krijg je de slimme stekker genaamd Smappee Switch. Met de Smappee Switch meet je het energieverbruik van een toestel of toestelgroep. Je kunt dit toestel of de toestelgroep vervolgens ook op afstand bedienen via de app. Wil je het energieverbruik van meerdere toestellen of meerdere groepen meten? Dan kun je een aanvullende set kopen waarin je nog 2 keer de Smappee Switch vindt. Hiervoor betaal je in totaal € 119,-.

6. Huisbaasje

Met de app Huisbaasje van de Consumentenbond heb je actueel inzicht in je energieverbruik. Je kunt je verbruik ook vergelijken met dat van andere huishoudens en je krijgt via de app handige bespaartips. Huisbaasje is niet gebonden aan een energieleverancier. Huisbaasje waakt over jouw energieverbruik, zonder dat je leverancier meekijkt, is dan ook de slogan. Als je energiecontract bijna afloopt, krijg je van Huisbaasje een seintje. Ook kun je overstappen via de app.

De Huisbaasje-app gebruik je in combinatie met een meetset. Deze meetset bestaat uit een meetstekker, een P1-kabel en 2 sensoren met bijbehorende houders. De meetset past op traditionele en slimme meters. Je betaalt voor de meetset € 109,-. Ben je klant van de Consumentenbond? Dan krijg je korting en kost de meetset € 89,-.

7. UMeter

Met de UMeter-app krijg je inzicht in je energieverbruik en de opbrengst van zonnepanelen. Ook deze app is niet in handen van een energieleverancier. De meterstanden worden – met jouw toestemming – automatisch uitgelezen via je slimme meter. Je hebt geen realtime-inzicht; het duurt een dag voordat de gegevens te zien zijn in je UMeter-app. Je kunt vandaag dus het energieverbruik van gisteren en de dagen daarvoor zien. Het energieverbruik van vandaag zie je pas morgen.

UMeter heeft onlangs een beta-versie uitgebracht van UMeter live, waarmee je wél realtime-inzicht krijgt in je energieverbruik. Je hebt hiervoor wel hardware nodig. Ben je technisch? Dan kun je jezelf wat geld besparen door de hardware zelf aan te schaffen en de te benodigde software hierop te installeren. Je kunt de volgende hardware gebruiken: Raspberry Pi Zero, Raspberry Pi 3 Model B, Raspberry Pi 2 Model B of Raspberry Pi 1 Model B. De laatste twee opties moet je wel combineren met een USB-wifi-dongle of Ethernet. Zegt dit je allemaal helemaal niks? Dan kun je ook een kant-en-klaar apparaat aanschaffen voor € 69,00.

8. Plugwise 

De Plugwise-app is niet afhankelijk van een energieleverancier. Maar je hebt hier wel één of meerdere Plugwise-apparaten voor nodig. Wil je bijvoorbeeld actueel inzicht in je energie- en waterverbruik via de Plugwise-app? Dan heb je de Smile P1 nodig. Dit is een apparaatje dat je koppelt aan je slimme meter. De Smile P1 kost € 99,99.

Koop je daarnaast het Start Stretch 3.0-pakket voor € 189,-, dan kun je in deze slimme meter-app het energieverbruik per apparaat zien en apparaten op afstand bedienen. Ook kun je hiermee inzicht krijgen in de opbrengst van zonnepanelen en of microwarmte-krachtkoppeling (WKK).

Klik hier voor het hele artikel.

Bron: Pricewise 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven