Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benjamin Wagner:

"Uniek bindsysteem voor drie gewassen"

Als antwoord op de grote vraag vanuit biologische telers, heeft Tomsystem een nieuwe clip gelanceerd die geschikt is om biologische gewassen, zoals tomaten, komkommers en paprika's, mee op te binden. Deze nieuwe non-gegalvaniseerde clip is getest door Bio Gemuse Wagner in Duitsland, en dit heeft enorm positieve resultaten opgeleverd.

Het Tomsystem is gefabriceerd door Agrifast, en is een relatief nieuw bindsysteem voor gebruik in de kas. Tomsystem is een alternatief voor traditionele methodes, zoals het gebruik van gegalvaniseerde metalen clips om de plant aan de stam te binden. "Het is productiever, en wordt zelfs gezien als het meest efficiënte bindsysteem ter wereld", vertelt het team met trots. "De voornaamste voordelen van dit nieuwe, innovatieve systeem zijn een grotere efficiëntie en arbeidsbesparingen. Aangezien de clip biologisch afbreekbaar is, zijn de kosten voor recycling ook laag."

Sinds zijn lancering in 2012, wordt het bindsysteem van Tomsystem nu al in meer dan 30 landen ter wereld gebruikt.

Bio Gemuse Wagner
Bio Gemuse Wagner is een bedrijf in Zuid-Duitsland dat drie kassen heeft. Twee hiervan zijn gelegen in Aach (3 hectare) en één in Reichenau (2 hectare) in de regio van de Bodensee. De nieuwste locatie in Mühlingen is in 2017 gebouwd en in februari zijn de eerste planten hier gearriveerd. 

De nieuwe faciliteiten van Bio Gemuse Wagner in Mühlingen, Zuid-Duitsland

De centrale gang in de kas

4 hectare
De 4 hectare grote kas bestaat uit een hypermoderne installatie met een glazen dak, verwarming, CO2-doseringssysteem en elektrische trolleys. Het magazijn is uitgerust met sorteermachines, flow-pack verpakkingsmachines, laadplatforms voor vrachtwagens en faciliteiten voor de arbeiders.


Benjamin Wagner, eigenaar van het bedrijf

Uniek bindsysteem
Omdat zowel de kas als de werknemers helemaal nieuw zijn, moesten alle taken op het gebied van het telen van planten goed georganiseerd worden en het binden van de planten was hierbij een belangrijk onderwerp. "We wilden een uniek bindsysteem voor de drie gewassen en het Tomsystem was de enige mogelijkheid", legt Benjamin Wagner, de oprichter en eigenaar van het bedrijf, uit. "We hebben contact opgenomen met de fabrikant Agrifast. Maar omdat we biologische producten telen, wilden we niet gaan werken met de standaard V46 gegalvaniseerde clips”.


Dozen met Agrifast V46 BB clips. Iedere doos bevat 60 strips met 100 clips

V46 BB
Benjamin heeft vervolgens contact opgenomen met Agrifast om naar een mogelijke oplossing te vragen. “Agrifast legde uit dat ze net klaar waren met de ontwikkeling van een nieuwe clip, speciaal voor biologische telers, genaamd de V46 BB. Deze clips hebben in principe hetzelfde ontwerp, maar zonder de gegalvaniseerde coating en daarom besloten we deze clip in ons eerste jaar in Mühlingen te gaan testen", voegt Benjamin Wagner toe.

Detail van een V46 BB clip op een tomatenplant. 

Gegalvaniseerde coating
Op deze manier had Agrifast ook de mogelijkheid om de nieuwe clip  een heel teeltseizoen te testen. "Voor ons was het zowel een noodzaak als een uitdaging om te zien hoe de nieuwe clip het zou doen binnen vochtige kassen", vertelt Alberto Lizarraga, product manager bij Tomsystem. De gegalvaniseerde coating van de standaard V46 clips wordt gebruikt om corrosie te voorkomen en het verwijderen van deze laag zou de prestaties van de clip kunnen beïnvloeden. Daarom waren deze tests enorm belangrijk.

Links: de clips van het Tomsystem kunnen het gewicht van deze zware tomatenplanten ondersteunen (variëteit: Tomaranto, van RZ). Rechts: Dunne tomaten (Syngenta), vastgebonden met V46 BB clips 

Geen corrosie
De nieuwe clip is misschien niet zo mooi aangezien het de glans van zijn voorganger, de standaard V46 gegalvaniseerde clip, mist, maar na zeven maanden in de kas was er desondanks nog geen corrosie op de clips zichtbaar. We kunnen dus zeker stellen dat de clip geschikt is voor gebruik in kassen. "De nieuwe clip is donkerder dan de gegalvaniseerde clip en wordt ook wat viezer, maar verder zijn de prestaties precies hetzelfde," vertelt Agrifast.

Een ander voordeel van het testen van de nieuwe clip was dat Bio Gemuse Wagner de drie gewassen teelt waarvoor het Tomsystem wereldwijd gebruikt wordt: tomaten, paprika's en komkommers.

Detail van de clip die net onder het stengellid van de paprikaplant is geplaatst

Natuurlijk is de manier waarop het bindsysteem en de clips gebruikt worden afhankelijk van het gewas.

Maranelo rode paprika's, van Enza Zaden

Het vastzetten van tomaten is erg lastig, omdat de clip op de juiste plek op het stengellid geplaatst moet worden om beschadigingen aan het fruit te voorkomen. De paprikaplanten groeien echter niet zo snel als tomaten en komkommers, dus het is niet nodig om de clip elke week te verzetten. Afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden is het voldoende om de clip iedere 10-15 dagen te verschuiven.


Atalante gele paprika's, van Enza Zaden 

Echter is het gemakkelijker om de clip bij komkommerplanten te gebruiken, omdat deze planten minder gebladerte hebben. Hierdoor is het gemakkelijker om de juiste plek voor de clip te vinden. 

Er kunnen bij tot wel 2000 komkommerplanten per uur clips geplaatst worden.


Galaxy komkommers die bij elkaar zijn gebonden met biologisch bindtouw

14 mm metalen clip 
De stam van de komkommerplant is dunner dan die van tomaten of paprika's en dat is waarom telers soms plastic clips van 14 mm hiervoor gebruiken.

De V46 BB clip heeft een diameter van 21 mm (net als de standaard V46 gegalvaniseerde clip), en dat is waarom sommige komkommertelers het te groot vinden. "Tijdens de eerste tests met het Tomsystem bij komkommers, vier jaar geleden, wilden de telers een metalen clip van 14 mm, omdat ze dit gewend waren. Na veel tests konden we hen echter laten zien dat de metalen clip van 21 mm ook zeer geschikt is voor hen, en dat het de gewassen niet beschadigd of van de plant af valt", legt Alberto Lizarraga uit.

Voor hun komkommers gebruikt Bio Gemuse Wagner biologische bindtouw, zodat het gebruik van plastic overbodig is. Omdat dit bindtouw dikker is, moeten de clips voorzichtig gesloten worden, zodat de steel niet doorgesneden wordt.


Komkommerplanten groeien sneller dan tomaten- en paprikaplanten, en daarom worden de clips iedere 3-4 dagen verplaatst

 

Detail van een clip op een komkommerplant

Het Tomsystem clipping systeem bevat vijf verschillende sluitmogelijkheden, waardoor de clip aangepast kan worden aan de dikte en het gewicht van het gewas.

Positie 3 is de standaard sluiting en geschikt voor de meeste gewassen. Voor dunne, plastic stelen (1200-1500 kg/m) is het echter nodig om positie 4 of 5 te gebruiken, zodat de clip nauwer is. Voor dikke plastic stelen (1000 m/kg), die voornamelijk gebruikt worden in bijvoorbeeld vleestomaten, zijn positie 1 en 2 het meest geschikt. Deze posities kunnen gemakkelijk worden aangepast door de sluiting van de clip aan te passen.


 Biologisch telen betekent telen in aarde en het gebruik van natuurlijke vijanden 

Meer dan het binden van een gewas
Natuurlijk is het telen van biologische producten veel meer dan het binden van het gewas, zoals Ramona Sarb, crop manager van het bedrijf, vertelt. Ten eerste betekent telen in aarde dat het maken van een irrigatieschema veel complexer is, omdat het onmogelijk is om alle parameters van de afwatering onder controle te houden, zoals wel mogelijk is bij de teelt op water (elektrische geleiding, pH en afwateringsvolume). Daarnaast is aarde niet zo regelmatig als substraat (zoals steenwol of perliet).

Ook is het belangrijk om plagen aan te pakken door middel van natuurlijke vijanden, zoals Macrolophus Caliginosus (een roofwants), die wordt gebruikt tegen bijvoorbeeld witte vliegen. “In plaats van plagen te doden met niet-natuurlijke middelen, gebruiken we hun natuurlijke vijanden om de populatie van plagen onder controle te houden", legt Ramona uit. Zo zijn de verse producten ook gezonder voor de consument.

Ramona Sarb, groeimanager bij Bio Gemuse Wagner, laat de Tomaranto tomaten zien

“Dit was een goed seizoen wat betreft de productie en prijzen, en we hopen volgend jaar een nóg beter seizoen te hebben", vertelt Ramona Sarb. De producten worden lokaal in Zuid-Duitsland verkocht en dit heeft een positief effect op de kwaliteit van de producten, aangezien ze niet lange tijd vervoerd hoeven te worden.

De eerste resultaten van Bio Gemuse Wagner tonen duidelijk aan dat het Tomsystem, samen met de nieuwe non-gegalvaniseerde V46 BB clip, perfect is voor het telen van biologische tomaten, paprika's en komkommers. De clips zijn dan ook een uitstekend alternatief voor plastic clips bij biologische gewassen.

Voor meer informatie:
Tomsystem
http://thetomsystem.com/en/ 
[email protected] 

Publicatiedatum: