Nieuw onderzoek toont aan:

Bio-yoghurt bevat vaak te veel suiker

Volgens recent onderzoek zijn het de biologische yoghurtproducten in de supermarkt die de meeste suiker bevatten. Een onderzoek, dat onlangs is gepubliceerd in BMJ Open, van meer dan 900 verschillende yoghurtproducten concludeerde dat biologische varianten de meeste suiker bevatten.

Minder dan 1 op de 10 van alle producten (9%) en 2% van de kinderyoghurt had een lage hoeveelheid suiker. Op het labelsysteem is te zien dat producten met minder dan 5gr suiker per 100gr het groene licht krijgen, terwijl die met 22,5gr per 100gr gezien worden als met een te hoog suikergehalte.

De onderzoekers van de universiteiten van Leeds en Surrey beschreven de herformulering van de producten die de hoeveelheid suiker moeten verminderen als 'gerechtvaardigd'. Ze waarschuwden voor het 'gezondheidshalo' effect dat consumenten de voedingswaarde van biologische producten vaak laat onderschatten.

Het team bestudeerde de voedingswaarde van 921 yoghurts die in oktober en november 2016 verkrijgbaar waren bij 5 grote Britse supermarktketens.

Biologische yoghurts bevatten 13,1gr suiker per 100gr, de grootste hoeveelheid van alle 8 voedingssoorten, terwijl de natuurlijke en Griekse varianten de laagste hoeveelheid van 5gr bevatten. Ze zouden een verborgen bron van toegevoegde suikers in het dieet van veel mensen kunnen zijn

Dr Bernadette Moore, universiteit van Leeds: "Hoewel er bewijs is voor de gezonde effecten van yoghurt op de gezondheid, variëren producten op de markt veel in voedingswaarde. Producten met het label biologisch worden vaak gezien als de meest gezonde mogelijkheid, maar ze kunnen een verborgen bron van toegevoegde suikers in het dieet van veel mensen vormen."

Vooral kinderyoghurts bevatten 10,8gr per 100 gr, dat staat gelijk aan meer dan 2 klontjes suiker, bracht de studie aan het licht. Het NHS beveelt aan dat kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar niet meer dan 19gr suiker, oftewel 5 suikerklontjes per dag gebruiken. Voor kinderen tot 10 jaar is dat 24gr per dag.

Dr Barbara Fielding, University van Surrey: “In het VK eten kinderen meer yoghurt dan volwassenen. Kinderen onder de 3 eten het dit het meest. Het kan een goede bron van proteïne, calcium en vitamine B12 zijn. We kwamen er echter achter dat veel yoghurtproducten voor kinderen een enkele portie al de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker kan bevatten."

Yoghurt bevat natuurlijke suikers, die lactose genoemd worden, maar de Britse labelwetten eisen van fabrikanten niet dat ze toegevoegde suikers vermelden.

Public Health England (PHE) heeft de voedingssector verzocht de hoeveelheid suiker in yoghurt, roomkaas en andere producten met 20% te verminderen in 2020.

Een vervolgrapport, dat in mei gepubliceerd werd, laat zien dat het suikergehalte in yoghurt met 6% verminderd was in het eerste jaar, waarmee de voedingssector het aanvankelijke doel van 5% overtrof.

Dr Alison Tedstone, voedingsdeskundige bij PHE: “De voedingssector speelt een sleutelrol in de verlaging van de hoeveelheid suiker die we kopen en eten. Gezien recentere gegevens dan deze studie kunnen we vaststellen dat er positieve stappen ondernomen worden -yoghurt en roomkaas waren de enige soorten die de suikerverlaging van 5% het eerste jaar overtroffen- en we hopen op meer vooruitgang wanneer we in 2019 ons volgende rapport uitbrengen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven