Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een kortere lijn kun je dus bijna niet maken"

De Dobbelhoeve presenteert eigen mini-zuivelfabriek

Tholen – Bij biologisch melkveebedrijf De Dobbelhoeve in Udenhout hebben ze deze week een primeur: het bedrijf heeft een eigen mini-zuivelfabriek. “Het was een initiatief van Lely – melkrobotproducent – en VME uit Rosmalen. Die hebben de mini-fabriek ontworpen en bij ons een aantal maanden aan gewerkt”, begint veehouder Guus van Roessel enthousiast te vertellen. “De mini-zuivelfabriek zit in een unit. In november 2017 is de unit geplaatst en sinds mei zijn we aan het proefdraaien. Er komt enorm veel bij kijken. Het COKZ – Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel – heeft bijvoorbeeld ook verschillende controles gedaan of alles aan de eisen voor voedselveiligheid voldoet. Binnenkort krijgen we zelfs ook nog een robotarm, die de flessen melk dan zelf in een krat plaatst.”Het project is een uniek project in Nederland. “Zover bekend is dit de eerste zuivelfabriek op boerderijformaat, die direct vanuit de melkrobot kan verwerken. Het grote voordeel is dat alle melk nu op soort gesorteerd kan worden. Stel je wilt melk met een hoog eiwitgehalte, dan kun je bijvoorbeeld 18 koeien apart melken die eiwitrijke melk geven zonder dat additionele bewerkingen nodig zijn. Dan kunnen we die melk apart gaan verpakken. Cateraars in zieken- en verzorgingstehuizen hebben bijvoorbeeld belangstelling voor deze eiwitrijke melk, omdat zieken en ouderen een hogere eiwitbehoefte hebben. Naast eiwitrijke melk kunnen we ook vet- en suikerrijke melk apart verpakken. De differentiatie die we kunnen aanbieden, zorgt er voor dat we melk als product als het ware kunnen upgraden.” Momenteel melken ze op De Dobbelhoeve ruim 100 koeien en produceren ze ongeveer 900.000 liter melk per jaar. 

Naast de mogelijkheid om de melk onderscheidend te maken, is er nog een ander groot voordeel aan de mini-zuivelfabriek. “De melk is supervers! Normaal is de melk veel langer onderweg voor het in de verpakking zit of bij de consument komt. Deze melk is vannacht gemolken en zit de volgende dag al in het pak. Hij wordt snel gekoeld, gepasteuriseerd en licht gehomogeniseerd, zodat de smaak en kwaliteit goed blijft. Een kortere lijn kun je dus bijna niet maken! We hebben aan verschillende mensen proefmonsters gegeven om te testen en iedereen vond het heel lekker.”

Qua afzet heeft het bedrijf verschillende opties. “De afzet is een beetje een zoekproces. Er zijn verschillende cateraars en koffiezaken die al afnemen. Daarnaast komt Mijn Melk (mijnmelk.nl) met de familie Cootje, Aukje, Moevchen en Kitty in ongeveer 700 Albert Heijn winkels te liggen vanaf 9 september. Ook voor de toekomst heeft de eigen mini-fabriek nog veel mogelijkheden. Hier op de Dobbelhoeve zullen we dit met de maker van deze fabriek verder gaan ontdekken." 

Voor meer informatie: