Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energieleveranciers en duurzaamheid in Nederland

Energieleveranciers labelen zichzelf tegenwoordig al snel als duurzaam. Dat doen ze graag, want duurzaamheid wordt steeds populairder. Maar zijn deze leveranciers dan ook echt duurzaam, hoe controleer je die duurzaamheid en… wat is duurzame energie precies?

Soorten duurzame energie

Duurzame energie is er in verschillende vormen. Energiebronnen als water, wind en de zon zijn de bekendste. Zonne-energie ontstaat wanneer zonlicht via zonnepanelen wordt omgezet in elektriciteit en via een zonnecollector in warmte. Windenergie wordt ook veel gebruikt, zowel op zee als op land. Bij waterenergie wordt elektriciteit onder meer opgewekt uit de golven van de zee. Omgevingsenergie komt uit de warmte van de bodem en de aarde. Bio-energie ontstaat wanneer plantaardig of dierlijk afval wordt verbrand of vergast. Over biomassa ontstaat vaak de discussie of die wel duurzaam is. Enerzijds raakt het nooit op maar anderzijds is bio-energie niet klimaatneutraal vanwege de manier waarop het wordt geproduceerd.


Duurzame energieleveranciers in Nederland

Dankzij de vrije energiemarkt heb je keuze uit tal van energieleveranciers. Maar welke mogen zich ook echt duurzaam noemen? Je kunt een energieleverancier deels beoordelen op gebruik van de Garanties van Oorsprong (GvO). Veel leveranciers leveren op deze manier wel groene groen omdat ze GvO's krijgen van waterkrachtcentrales uit Noorwegen. Maar deze centrales bestaan al heel lang en werken niet mee aan het vergroenen van energie. Groene energie via Garanties van Oorsprong zijn ook eigenlijk alleen op papier groen. Hier in Nederland ontvang je eigenlijk gewoon de grijze energie, terwijl ze in het buitenland de groene energie krijgen. De Consumentenbond onderzocht samen met Greenpeace en een aantal milieuorganisaties welke aanbieders echt groene stroom aanbieden en zich afgelopen jaar ook echt duurzaam mochten noemen. Het onderzoek deelde zich op in zogenoemde voorlopers, volgers en vervuilers.

Voorlopers

Voorlopers zijn energiemaatschappijen die actief bezig zijn met duurzaamheid. Bijvoorbeeld door windmolens te bouwen en niet langer te investeren in kolencentrales. Bedrijven als Pure Energie en Qurrent leveren alleen stroom die wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en windmolens in Nederland. Ook een grote leverancier als Eneco mag zich voorloper noemen. Verder leveren ook Powerpeers, Greenchoice en Vandebron echt groene stroom.

Volgers

Veel energiebedrijven zijn volgers. Wat dat betekent? Ze leveren wel groene stroom maar ontwikkelen zich te weinig als duurzame leveranciers. Bedrijven die zich volger mogen noemen zijn bijvoorbeeld NLE en Essent.

Vervuilers

Deze energieleveranciers kun je volgens het onderzoek beter mijden als je op zoek bent naar een duurzame aanbieder. Nuon en ENGIE horen bij de grootste vervuilers omdat ze onderdeel zijn van grote multinationals die nog wel fossiele en nucleaire activiteiten hebben.

Groene energieleverancier

Wil je bewuster gaan leven? Stap dan over naar een duurzame energieleverancier. Dat kan via een energievergelijkingssite heel makkelijk. Je weet daarmee welke aanbieders groene stroom bieden en komt erachter wat de goedkoopste energieleverancier is. Doe je al duurzaam? Ook dan loont overstappen naar een andere groene energiemaatschappij. Een groen contract betekent overigens niet dat je alleen groene stroom en groen gas ontvangt in jouw woning. Iedereen in Nederland ontvangt een stroom- en gasmix. Wel geldt: hoe meer groen er wordt aangevraagd, hoe groener de mix wordt. Willen steeds meer mensen groen uit Nederland, dan betekent dit dat er ook daadwerkelijk in eigen land veel aan duurzame bronnen gedaan moet worden. Hierdoor zal de CO2-uitstoot uiteindelijk reduceren.

Klik hier
voor meer informatie.

Dit is een blog van Pricewise.
Publicatiedatum: