Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Blijven deze thee tot 2022 in het Verenigd Koninkrijk verkopen"

Pukka moet naam 'Detox' thee aanpassen

Het biologische theebedrijf Pukka moet de naam van zijn 'Detox' thee aanpassen, omdat er geen officiële gezondheidsclaims zijn die de ontgiftende werking van het product ondersteunen. De Advertising Standards Authority (ASA) heeft geconcludeerd dat de naam van de Detox thee niet voldoet aan de Europese wetgeving rond voeding- en gezondheidsclaims.

Pukka's Detox thee wordt sinds 2004 verkocht en bevat anijszaad, venkel en kardemom.Op de website van het bedrijf wordt het product omschreven als 'dé biologische thee om je lichaam mee te reinigen'.De ASA heeft echter besloten dat Pukka de thee niet langer mag verkopen als 'Detox' thee.Over zijn besluit zegt de autoriteit dat het woord 'detox' hoogstwaarschijnlijk door consumenten wordt gelinkt aan een goede gezondheid en welzijn en daardoor wordt het gezien als een gezondheidsclaim. 

Het bedrijf zei dat ze dachten dat de thee geen geautoriseerde gezondheidsclaim nodig had, omdat merknamen en handelsmerken die voor 2005 al bestonden door overgangsmaatregelen nog verkocht mogen worden tot 2022. 

De ASA zei dat echter dat zowel 'Detox' als 'Pukka Detox' niet voor 2005 als handelskenmerk waren geregistreerd, en daarom niet aan de eisen voor de vrijstelling voldoen. 

Ze besloten daarom dat de claim niet meer in de huidige vorm mag verschijnen: "We hebben Pukka Herbs verteld dat ze geen verwijzingen mogen maken naar voordelen die hun producten hebben voor de gezondheid of welzijn, tenzij deze claims ondersteund worden door een bewezen gezondheidsclaim."

Euan MacLennan, directeur Kruiden bij Pukka, zegt in een verklaring: "We respecteren de beslissing van ASA en de Europese wetgeving op het gebied van gezondheidsclaims. De beslissing van ASA is echter in tegenstrijd met vorige beslissingen van de Trading Standards en is alleen op toepassing van het adverteren van producten. We zullen daarom onze Pukka Detox thee tot 2022 in het Verenigd Koninkrijk blijven verkopen, zoals toegestaan door de Trading Standards. Bij Pukka steunen we een eerlijke en proportionele aanpak voor de menselijke gezondheid. Hierbij hoort ook de keuze van mensen om hun lichaam te 'detoxen'." 

Bron: Daily Mail
Publicatiedatum: