Biologische insecticide Carpovirusine EVO2 effectief tegen fruitmot

Eén van de plagen die in appel en peer grote schade kan veroorzaken, is fruitmot. Het is van belang om de fruitmotpopulatie klein te houden, zodat de kans op schade gering is. Met alle eisen (zowel wettelijk als bovenwettelijk) die tegenwoordig worden gesteld, is dit niet altijd een makkelijke opgave. Carpovirusine EVO2 kan hier als biologische insecticide een belangrijke rol in spelen.

Vlucht fruitmot gestart

Het seizoen van 2018 kenmerkt zich tot nu toe door weinig nachtvorst en een aantal periodes met zomerse dagen. De bloei verliep hierdoor zeer snel en ondertussen is de vlucht van de fruitmot ook gestart. In eerste instantie vlogen de fruitmotten alleen rond, maar de fruitmotten die nu en de komende tijd vliegen, gaan eieren leggen. Afhankelijk van de temperatuur komen deze eieren na 8-14 dagen uit. Het moment van bestrijding van de fruitmot komt dan ook dichtbij.Risico tweede generatie

De vlucht van de fruitmot is dit seizoen door de warme dagen vroeg begonnen. Wanneer de komende tijd de temperaturen goed blijven zal de ontwikkeling van de fruitmot gestaag doorgaan en is het risico op een tweede generatie aanwezig. Om dit risico te beperken, zal de eerste generatie goed bestreden moeten worden, vooral de eerste eieren/larven. Deze zijn het gevaarlijkst voor het veroorzaken van een tweede generatie. Ze hebben namelijk voldoende tijd om zich te verpoppen, opnieuw te gaan vliegen en eieren te leggen.

Bestrijding

Over het algemeen wordt Coragen als eerste ingezet tegen fruitmot. Voor een goede werking van dit middel is een tijdige start belangrijk. Afgelopen jaar is op diverse plaatsen te laat gestart met Coragen en werden de eerste uitgekomen larven gemist met de bestrijding. Daar waar deze eerste eieren/larven niet zijn bestreden, is een tweede generatie ontstaan waar ook iets tegen gedaan moest worden. Veelal is hiervoor gebruik gemaakt van een viruspreparaat zoals Carpovirusine.

Voordelen Carpovirusine EVO2

Carpovirusine EVO2 is een biologische insecticide en heeft geen extra beperkende maatregelen voor het gebruik. Daarnaast heeft Carpovirusine EVO2 de volgende voordelen:
  • Veilig in gebruik: Carpovirusine EVO2 is zeer selectief en werkt alleen tegen de larven van de fruitmot. De veiligheid van bijen, hommels en andere nuttige insecten is daarom gewaarborgd. Carpovirusine EVO2 is dan ook zonder problemen altijd en overal inzetbaar.
  • Geen residu bij de oogst: Carpovirusine EVO2 voldoet aan alle huidige moderne eisen die door de keten worden gesteld. Door de korte veiligheidstermijn van één dag is Carpovirusine EVO2 gedurende de hele vluchtperiode van de fruitmot bruikbaar, ook bij een tweede generatie vlak voor de oogst. Tevens geeft Carpovirusine EVO2 geen residu bij de oogst, wat weer de nodige ruimte geeft aan de rest van het spuitschema.
  • Milieukeur/On the way to PlanetProof: De vraag naar appels en peren geteeld onder het keurmerk Milieukeur/On the way to PlanetProof wordt steeds groter. Carpovirusine EVO2 voldoet aan de duurzaamheidseisen die dit keurmerk stelt en vormt samen met feromoonverwarring de basis voor de bestrijding van fruitmot. Chemische producten mogen binnen dit keurmerk niet of beperkt toegepast worden.
  • SKAL erkend: Carpovirusine EVO2 is door SKAL erkend en dus toegelaten in de biologische teelt.

Betere fruitmotbestrijding door aanvulling met Carpovirusine EVO2

Op dit moment is Coragen het sterkste toegelaten middel tegen fruitmot en het is logisch om deze in te zetten bij de piek. Hoe vaak Coragen toegepast wordt, is afhankelijk van de druk en hoeveel werkzame stoffen er gevonden mogen worden bij de oogst. Een tweede toepassing van Coragen kan residu geven bij de oogst. Daarnaast is de werking van een bespuiting Coragen drie weken en dat is lang niet altijd afdoende om de hele populatie fruitmot te bestrijden. Carpovirusine EVO2 is de ideale afwisselpartner van chemische insecticiden en kan met name na de langste dag worden ingezet bij zowel lage als hoge druk.

Carpovirusine EVO2
- Toegelaten in appel en peer, ook biologische teelt
- Dosering 1 l/ha
- Minimaal interval 10 dagen
- Maximaal 10x per seizoen
- Veiligheidstermijn van 1 dag, dus bruikbaar tot de oogst
- Geen residu
- Toepasbaar binnen Milieukeur/On the way to PlanetProof
- Veilig voor nuttige insecten

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Voor meer informatie: www.arysta.nl 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.