Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Divers aanbod pasta en granen houdt maaltijd gevarieerd

Wie pasta zegt, bedoelt meestal witte pasta van tarwe. Dat is immers de meest voorkomende pastasoort. Je vindt 'tarwepasta' in allerlei vormen in elke voedingswinkel. In bio vind je ook pasta van andere granen zoals spelt en boekweit. En behoorlijk wat volkoren pasta.

Biologische pasta wordt meestal gemaakt op basis van een graan en eventueel eieren. Zowel het graan als de eieren zijn in bio gegarandeerd biologisch. En voor pastavullingen of pastasauzen gelden in bio strengere regels: er zijn amper additieven toegelaten. Ook voor pizza's heeft de bio-sector een origineel aanbod. Tot slot vind je in bio een groot assortiment granen en pseudogranen die je als rijst of couscous kan bereiden. 

Beschikbaarheid en herkenbaarheid

Biologische tarwepasta kun je makkelijk vinden in de supermarkt. Wil je pasta die niet van tarwe is gemaakt, dan tref je deze vaker bij de biologische speciaalzaak. Biologische pastasaus en een basic biologische pizza kan je in sommige supermarktfilialen vinden. 

Diversiteit aan granen 

In de biologische sector wordt een breed gamma aan granen en pseudogranen geteeld voor menselijke consumptie. Na de oogst ondergaan granen een aantal processen om ze geschikt te maken voor menselijke consumptie: ze worden onder andere geschoond, gepeld en geplet.

Niet alle granen zijn geschikt om pasta van te maken. Traditioneel wordt hiervoor een harde tarwesoort gebruikt. In het bio-assortiment vind je ook pasta van spelt, rijst en boekweit. Zelfs van rode linzen wordt pasta gemaakt. (Linzen zijn dan weliswaar geen graan). Ook is er glutenvrije pasta beschikbaar, van een natuurlijk glutenvrij (pseudo)graan. 

Geen zin in pasta, maar wel in een snelle maaltijd? Dan grijp je nu misschien vaak naar (snelkook)rijst, quinoa of couscous. In de biologische winkel vind je ook een reeks andere granen waarmee je perfect kan variëren. Zo zijn teff, amarant, boekweit en gierst 'snelle' alternatieven.
 

Pizza

Ook voor pizza geldt uiteraard wat hierboven al staat: traditionele bodems worden gemaakt van tarwe. In de bio-winkel vind je ook pizzabodems van spelt. Alle ingrediënten, die op de pizzabodem belanden, moeten voor een bio-pizza biologisch zijn, precies zoals bij sauzen. Je vindt biologische diepvriespizza's en soms ook verse pizza's. 


95% bio 

Sowieso moeten alle landbouwingrediënten in de saus of de vulling biologisch zijn: tomaten, olijfolie, basilicum, vlees, artisjokken, courgettes, aubergines, paddenstoelen, kaas... allemaal gecertificeerd bio. De basisingrediënten van de saus of vulling zijn dus sowieso van hoge kwaliteit. Zo is de olie gegarandeerd koud geperst, de groenten onbespoten en de kaas zonder onnodige toevoegingen.
Uitzonderlijk kan maximaal 5 procent van de ingrediënten gangbaar zijn wanneer er schaarste is op de markt. 

Bio-eieren

In de biologische sector zijn biologische eieren altijd afkomstig van kippen die buiten lopen, biologisch voer krijgen, weinig of geen ingrepen ondergaan en weinig of geen medicijnen krijgen. Dat geldt ook voor de eieren die verwerkt worden in pasta.

Sauzen en vullingen

Pasta kan niet zonder saus. Tomatensaus met of zonder vlees, kaassaus, pesto... Er zijn vele opties om een lekkere pastamaaltijd te bereiden. Koop je pasta mét saus of vulling - ravioli uit bokaal, lasagne of ravioli uit de verstoog, weet dan dat er voor biologische voedingswaren strengere regels gelden voor wat betreft ingrediënten, additieven en technieken. 

Weinig additieven

In bio zijn geen chemische bewaarmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige aroma's of kleurstoffen toegelaten. Een aantal additieven is wel toegelaten maar de lijst is beduidend korter dan voor gangbare producten. Voor wie gevoelig of kwetsbaar is, is dat een grote plus. 
Voor gewone pasta maakt bio op vlak van additieven amper verschil want ook in gangbare pasta zit doorgaans niet meer dan een graan en eventueel wat ei. 

Voor gevulde pasta, sauzen of bereide pastagerechten maakt bio wél een groot verschil. In gangbare versies kan je additieven ontdekken als E1105 (Lysozym als conserveringsmiddel), E621 (mononatriumglutamaat of chemisch gistextract als smaakversterker), E575 (glucono-delta-lacton als zuurteregelaar of antiklontermiddel), gemodificeerd (mais)zetmeel of maltodextrine als vulmiddelen... Ook kunstmatige aroma's zijn mogelijk. Deze additieven zijn niet toegelaten in de biologische versies. 

Geen residuen van beschermingsmiddelen

De ingrediënten van biologische pasta, pizza en maaltijdgranen worden biologisch geteeld dus zonder beschermingsmiddelen, kunstmest of GGO. Dat levert een groot voordeel op voor de natuur, het bodemleven en het water. De biologische teeltwijze minimaliseert bovendien de kans op residuen van beschermingsmiddelen in je pasta. 


Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: