Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hongaarse bioboer zoekt overnamekandidaat

"Westerse bedrijven kloppen hier altijd gretig aan"


Tholen – Het fysieke werk van de afgelopen dertig jaar heeft zijn tol geëist. Om die reden doet Zoltán Méhesi zijn 17 hectare tellende biologische boerderij nabij het Hongaarse Pécs van de hand. Een ingrijpend besluit dat hem zwaar valt. Hij heeft alles from scratch opgebouwd. Grote kans dat de kinderen van de in de jaren '80 naar Nederland gevluchte (en later weer teruggekeerde) eigenaar voor een ander beroep zullen kiezen, dus zoekt hij een overnamekandidaat. "Als een van de weinige biologisch-gecertificeerde boerderijen in de regio ben je alvast verzekerd van afzet", zegt Zoltán.

 

Gevlucht en teruggekeerd

De vloeiend Nederlands sprekende bioboer ontvluchtte in 1986 het huidige Hongarije wegens het repressieve Sovjetbewind. Aan de westzijde van het IJzeren Gordijn bekwaamde hij zich in verschillende manieren van kaasmaken en nog tal van andere ambachten. Na het vallen van de Muur keerde Zoltán in 1991 weer terug naar zijn vaderland, alwaar hij een biologische boerderij van anderhalve hectare aankocht. Daarmee werd hij in één klap een van de eerste ambachtelijke kaasmakers in Hongarije, waar de hamer en sikkel tot dan toe alleen kazen van industriële makelij toestonden. Al snel maakte Zoltán naam in de regio. "De boerderij liep zo goed dat ik in 2000 werd uitgeroepen tot Hongaarse bioboer van het jaar", zegt hij met gepaste trots. Vandaag de dag is hij tweemaal per maand op de markt te vinden. Binnen een straal van dertig kilometer bevinden zich twee grote steden, zo ook de derde grootste stad van Hongarije, met zo'n 130.000 inwoners. 


 

Inboedel verhuist mee

Inmiddels beschikt de boerderij over 17 hectare land, drie woonhuizen, zes wijnhuizen, een kaasmakerij, vleesverwerkingsfaciliteit en nog inboedel in de vorm van landbouwvoertuigen. Zoltán: "Alles wat je maar nodig hebt om landbouw in de breedste zin van het woord te bedrijven is hier voorhanden." Wie rondloopt op het gemengde landbouwbedrijf kijkt zijn ogen uit. De hier ondergebrachte bedrijfstakken zijn op zijn zachtst gezegd omvangrijk: kippen voor consumptie en eieren, Hongaarse Roodbontkoeien voor vlees en melk, oervarkens, een heuse wijngaard en fruit- en walnotenboomgaard. "Het is hier goed vertoeven. Met uitzicht op een mooie heuvel kijk je tot 40 kilometer de Kroatische bergen in. Verder leent het klimaat zich voor een jaarronde weidegang van de koeien. Met 18 graden zo vlak voor de winter mag ik niet klagen", grapt hij. Hij vult aan dat het woongedeelte van alle gemakken is voorzien. 


 

Kandidaat liefst biologisch

Gevraagd naar de ideale overnamekandidaat, hoopt Zoltán dat de toekomstige bewoner zijn werkzaamheden voortzet. De bioboer is bereid zijn vaardigheden ook over te dragen aan de nieuwe eigenaar en hem of haar in dat proces, vooral bij de start, verder te begeleiden. "Natuurlijk is het belangrijk dat geïnteresseerden eerst even poolshoogte komen nemen om te zien of zo'n leven bij hen past." 


 
Tot in elk geval 2020 komen investeerders voor de aanschaf van gereedschappen of uitbouw aan de boerderij in aanmerking voor landbouwsubsidie, meent hij. Ook als je dat verbindt aan ecotoerisme. Als je 'alleen' van je oude dag wilt genieten, dan is dat ook een optie. Hobbymatig produceerde Zoltán begin jaren '90 wijn van Muscat-druiven. Niet voor de verkoop, maar om aan vrienden uit te delen of om een karaf wijn mee te geven bij het dagloon van zijn loonwerkers. Later werd deze wijngaard uitgekapt om plaats te maken voor tafeldruiven. 


 

Goed ondernemersklimaat

"Het ondernemersklimaat in Hongarije is goed", weet de bioboer. "Ik heb de sector sinds haar begindagen meegemaakt en alle ontwikkelingen in Hongarije voorbij zien komen. Westerse bedrijven kloppen gretig aan voor de verscheidenheid aan bio-ingrediënten."
 

Voor meer informatie: 
Zoltán Mehesi
T: +36 703814013