Ook biologische rijstewafels onderzocht

"Hoog arsenicum-gehalte in babyvoeding"

Europese en nationale wetgeving stelt wettelijke normen aan een aantal schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Een van de schadelijke stoffen die men binnen kan krijgen via ons voedsel is anorganisch arsenicum (ook wel arseen genoemd). Anorganisch arsenicum, dat van nature kan
voorkomen in sommige voedingsmiddelen waaronder rijst, is giftig: het kan onder andere kanker, hart- en vaatziekten en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken. Voor voedsel voor baby’s en kleine kinderen zijn de gestelde wettelijke normen strenger dan bij voedsel voor volwassenen, omdat zij extra kwetsbaar zijn voor de schadelijke gevolgen van anorganisch arseen op hun ontwikkeling. Deze wettelijke normen zijn sinds januari 2016 van kracht. foodwatch heeft in een eigen onderzoek gerapporteerd hoeveel anorganisch arsenicum wordt aangetroffen in peuter- en babyvoeding dat als enige of als hoofdingrediënt rijst bevat. 

In mei 2017 publiceerde Professor Meharg, een wetenschapper op het gebied van arsenicum en andere vervuilingen in voeding, van het Institute for Global Food Security van Queens' University in Belfast, samen met zijn collega's een studie naar de niveaus van anorganisch arsenicum in Brits babyvoedsel. Daaruit bleek dat de helft van de onderzochte babyproducten op basis van rijst, te hoge hoeveelheden arsenicum bevatten. Deze studie was aanleiding voor foodwatch om met professor Meharg samenwerking aan te gaan om ook de niveaus anorganisch arsenicum in Nederlandse en Duitse babyvoeding te onderzoeken. Hiertoe heeft Professor Andrew Mehard, op verzoek van foodwatch, ook Nederlandse en Duitse rijstebloem en rijstwafeltjes voor baby’s en peuters getest.

Meetonzekerheid

De NVWA stelt dat, wanneer er meer dan 0,1 mg/kg anorganisch arseen in rijstebloem dat voor 100% uit rijst bestaat wordt aangetroffen, er dan sprake is van een wetsovertreding. Desgevraagd vult NVWA daarop aan dat de NVWA voor officiële controles rekening houdt met een meetonzekerheid, om zeker te weten dat een monster niet aan de wettelijke eisen voldoet voordat een maatregel (bijvoorbeeld een
bestuurlijke boete) wordt opgelegd. De (binnen laboratorium) meetonzekerheid voor de analyse van arseen is ongeveer 20 procent. Dit betekent dat de NVWA bij overschrijding van de ML voor anorganisch
arseen in een monster rijst bestemd voor producten voor zuigelingen en peuters handhavend zal optreden bij een gehalte > 0,120 mg/kg.

Er is een steekproef genomen van Nederlandse producten, waaronder ook biologische. Uit de testresultaten blijkt dat alle biologische rijstproducten onder de vastgestelde residulimiet blijven (rekening houdend met de meetonzekerheid):
  • Albert Heijn Biologische rijstebloem: 0,083 (THT: 6-dec-2018)
  • Biobim Rijstpapje: 0,117 (THT: 26-mei-2018)
  • Albert Heijn Biologische mini rijstwafels naturel 0,094 (THT: 11-jun-2018)
  • Albert Heijn Biologische mini rijstwafels appel kaneel 0,087 (THT: 25-jun-2018)
  • Jumbo biologische rijstwafeltjes 0,093 (THT: 5-feb-2018)
  • Goodies appel rijstwafeltjes 0,060 (THT: 21-apr-2018)
  • Goodies banaan rijstwafeltjes 0,074 (THT: 30-mei-2018)

Bron: foodwatch

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.