Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"KRAV overwoog terugtrekking uit bio-verordening"

Zweeds bio-orgaan KRAV heeft tijdens haar laatste stakeholders-vergadering overwogen zich terug te trekken uit de Europese bio-verordening. Dat vertelde Anita Falknek, CEO van KRAV, tijdens een speciale openbare meeting op de Nordic Organic Food Fair in Malmö.

De vergadering was in het leven geroepen om stil te staan bij de verschuivende consumentenvraag en om nieuw licht te schijnen op het thema duurzaamheid. "Consumenten zoeken naar gezonde voeding en oriënteren zich daarbij in toenemende mate ook voor vegetarische, veganistische en 'free from' producten", aldus Falknek. "Men is bezorgd over de sourcing van voedsel. Lokale voeding heeft prioriteit. Het is een gevoelskwestie - een gevoel van veiligheid - wat volkomen logisch is."

De hang naar 'lokaal' resoneert duidelijk in het nieuwe Från Sverige-label, die "in twee jaar tijd van 0 naar 8000 certificeringen is gegaan. Evenveel als KRAV", zegt Falknek. Toch is er voor het eerstgenoemde label nog een slag te slaan voor wat betreft herkenbaarheid onder consumenten. Zo weet 98% van de consumenten waar het KRAV-label voor staat. Hoewel er geen cijfers bekend zijn gemaakt over Från Sverige, is het aannemelijk dat dit label gezien haar nog betrekkelijk korte bestaan minder is geïntegreerd. 

"Het geeft een bijzonder gefragmenteerd beeld - meerdere labels strijden om aandacht van dezelfde pool consumenten", legt Falknek uit. "Ook binnen het bio-spectrum." Veel Zweedse consumenten beklagen zich over het feit dat zij "worden overspoeld door een oerwoud aan keuzes".

"Topprioriteit onder Zweedse consumenten is dat hun voeding goed smaakt. Dat hun voedsel voldoet aan hoge kwaliteitsstandaarden op het gebied van dierenwelzijn en milieu, is voor velen ook belangrijk. En natuurlijk zijn dat allemaal kenmerken die terugkomen in biologisch, maar consumenten 'internaliseren' deze elementen niet meteen in het bio-keurmerk."

"De EU-wetgeving werpt veel hordes op voor ons en voor de biologische productie in Zweden in het algemeen", vervolgt ze. Toch is de kans groot dat KRAV de EU-regels voorlopig nog blijft volgen. Ze verzekerde het aanwezige publiek dat de instantie er hard aan zal trekken om de bio-verordening, waar mogelijk, op veel punten te verbeteren." 

Bron: Natural Products Global
Publicatiedatum: