Martien Lankester benoemd tot ambassadeur IFOAM Organics International

De Friese arts en langdurig voorvechter van een duurzaam voedselsysteem Martien Lankester is door de wereldkoepel voor biologische landbouw IFOAM Organics International benoemd tot haar ambassadeur. Het driejaarlijkse wereldcongres van de organisatie werd afgelopen week in New Delhi gehouden met 1400 deelnemers uit 80 landen, waaronder meer dan 500 boeren. Tijdens een korte ceremonie aan het eind van de aansluitende ledenvergadering werd op 13 november zijn benoeming, samen met die van een aantal andere ambassadeurs, bekend gemaakt. Zij zullen in de komende periode de waarden en standpunten van IFOAM kunnen uitdragen.

Martien Lankester studeerde af als arts en later als sociaal geneeskundige, en besloot zich na een reis door Afrika, die hij tijdens zijn studie maakte, te richten op voeding als preventieve factor in de gezondheidszorg. Hij zette met gelijkgezinden een biologisch restaurant op in Amsterdam in 1973.


Martien Lankester te midden van Peggy Miars (links), de nieuwe voorzitter van het Internationaal Bestuur van IFOAM OI en Cristina Grande, voormalig IB-lid van IFOAM OI en voorzitter van de benoemingscommissie.

Na zijn afstuderen begon hij in 1976 een consultatieve plattelandspraktijk waarin voedingsvoorlichting een belangrijke rol speelde. Een biologische winkel en voedingscursussen gegeven door zijn vrouw maakten deel uit van de praktijk. Een jaar later begon hij het biologische-dynamisch veehouderijbedrijf Hof van Edens dat hij met hulp van anderen geleidelijk kon uitbreiden tot een voorbeeldbedrijf in Fryslân. In deze provincie stimuleerde hij ook omschakeling van boeren door cursussen te organiseren en afzetmarkten te ontwikkelen. Samenwerking met Natuurmonumenten leidde tot waarschijnlijk het eerste agrarisch milieucontract in Nederland in 1980. Ook werd door hem in 1990 een provinciale organisatie voor bio-landbouw geïnitieerd, Stichting Soune Groun. Hij was in diezelfde periode enkele jaren voorzitter van de landelijke BD-vereniging en statutair voorzitter van het Platform Biologische Landbouw en Voeding, voorganger van de huidige belangenorganisatie Bionext.

In 1991 richtte hij Avalon (www.avalon.nl) op, een organisatie die tot doel heeft in ontwikkelende economieën de biologische sector te versterken en met name ook projecten op het snijvlak van (biologische) landbouw en natuurbehoud te stimuleren. Sinds haar oprichting heeft Avalon samen met internationale experts in meer dan 30 landen projecten uitgevoerd, altijd op verzoek van en in overleg met lokale partners. Waar Avalon zich aanvankelijk richtte op de nieuwe markteconomieën in Midden- en Oost-Europa, werd het werkterrein later uitgebreid naar Centraal-Azië en Afrika. Training van lokale experts, opzetten van demobedrijven, ontwikkelen van landelijke actieplannen, introductie van het EU-beleid voor landbouwmilieuprogramma's en multifunctionele landbouw (zoals de combinatie van biolandbouw met natuurbeheer en duurzaam toerisme) zijn voorbeelden van deze projecten. Financiering van de projecten werd verkregen van de Nederlandse overheid, de EU, de Wereldbank, andere overheden, particuliere stichtingen en de Nationale Postcode Loterij. Momenteel wordt bijvoorbeeld een project in Zuid-Afrika uitgevoerd ter ondersteuning van kleinschalige biologische tuinders in de townships van Kaapstad.

Met de overheid van Bhutan wordt overlegd hoe in dat land het streven naar 100% biologische landbouw kan worden gerealiseerd. Recent werd ook begonnen met een project op verzoek van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe, waarbij een scenario-onderzoek wordt gedaan naar de effecten van grootschalige omschakeling naar biologische landbouw op de economie, het milieu en de kosten van de gezondheidszorg. Avalon vindt het van groot belang dat 'true cost accounting' gemeengoed wordt in ons voedselsysteem, het meenemen van de kosten van externe effecten van onze voedselproductie en -consumptie, zoals bijvoorbeeld op bodem, milieu, biodiversiteit en gezondheid. De resultaten van het laatstgenoemde project zullen naar verwachting kunnen bijdragen aan deze discussie.

Martien Lankester is ook lid van de onlangs opgerichte Transitiecoalitie Voedsel. Hij bepleit daar onder meer de bewustwording van de meerwaarde die de consument in zijn/haar boodschappentas kan stoppen door te kiezen voor voedingsmiddelen van bijvoorbeeld lokale en/of biologische herkomst. In zijn ogen is de duurzame boer de dokter van de toekomst die de aarde weer gezond helpt maken en daarvoor meer waardering verdient.

Het landbouwbedrijf Hof van Edens bestaat nog steeds, en is daarmee een van de oudste biologische landbouwbedrijven van Fryslân, hoewel hij voor het gebruik van het land inmiddels al jaren samenwerkt met een naburig BD-bedrijf.

Voor meer informatie:

Martien Lankester
06 22517356
martien.lankester@avalon.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.