Via open access publicaties beter te vinden

Groen Kennisnet openbaart kennis groene hogescholen

Informatie over en kennis van de lectoraten in het groene hbo en scripties van studenten zullen binnenkort te vinden zijn op Groen Kennisnet. Dat hebben de vier groene hogescholen en Groen Kennisnet met elkaar afgesproken. Hiermee willen de groene hbo-instellingen en Groen Kennisnet elkaar versterken bij de circulatie van kennis voor voedsel en groen voor onderwijs, bedrijfsleven en samenleving.

De groene hbo-instellingen ontwikkelen via hun onderwijs en lectoraten kennis als resultaat van praktijkgericht onderzoek. Het betreft kennis in de vorm van publicaties van lectoren en leden van hun kenniskringen en onderzoeksverslagen/scripties van studenten. Deze kennis is van groot belang voor de professionalisering van docenten en de vernieuwing van onderwijs, maar heeft daarnaast ook haar waarde buiten de schoolmuren voor de beroepspraktijk en de samenleving.

Open access

De vier groene hogescholen hebben stappen gezet om hun publicaties Open Access via hun eigen media ter beschikking te stellen. Dit wordt gegenereerd naar verschillende platforms zoals HBO Kennisbank en nu komt daar ook Groen Kennisnet bij. Zo zijn de publicaties van de groene hogescholen beter te vinden in verschillende zoekmachines. De hogescholen geven daarmee invulling aan nationaal en EU-beleid en aan de doelstellingen van het Nationaal Plan Open Science van het hoger onderwijs en de onderzoeksinstellingen in Nederland. Daarin is vastgelegd dat alle publicaties van lectoren/(docent-)onderzoekers, docenten en studenten uiterlijk 2020 Open Access beschikbaar moeten zijn.

Voordelen

De ontsluiting van deze kennis via Groen Kennisnet past in die afspraak en levert belangrijke voordelen op. In combinatie met de andere collecties kennisbronnen in Groen Kennisnet wordt de kennisdoorstroming in het groen onderwijs en benutting van deze kennis en expertise verbreed en versterkt. Voor hogescholen en hun lectoraten draagt deze vorm van kennisverspreiding bij aan hun profilering en de benutting van de door hen ontwikkelde kennis en expertise in het groene domein. Voor docenten (vmbo, mbo en hbo) en studenten (hbo, mbo) levert de toegang tot deze kennisbronnen een bijdrage aan hun professionalisering en ontwikkeling.

Instellingen

Het groene hbo omvat vier instellingen die tezamen ongeveer 10.000 studenten opleiden. Dat zijn Aeres Hogeschool, HAS Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein en Hogeschool Inholland Delft. Het aantal lectoren bedraagt momenteel 45.

Bron: Groen Kennisnet

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.