IJsbrand Snoeij nieuwe voorzitter van Biohuis:

"Sectoroverschrijdende samenwerking komende vier jaar speerpunt"

Tholen – IJsbrand Snoeij mag zich de komende vier jaar voorzitter van Biohuis noemen. Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de vereniging. In deze functie wil hij een bijdrage leveren door de algemene biologische belangen te behartigen. De mede-eigenaar van zorgboerderij 't Paradijs heeft jarenlang ervaring in bestuursfuncties bij coöperaties en stichtingen als Agriterra en (voorheen) Beebox. "Elke schakel in de keten is gebaat bij een goede samenwerking. Daarvoor is een sectoroverschrijdende aanpak nodig", benadrukt de kersverse voorzitter.Na de verkiezing was er ruimte voor dialoog. Tijdens het inhoudelijke deel van het programma werd onder leiding van Pauline Norel van bureau MDF Nederland stilgestaan bij de risico's van inputs en middelen. "Een crisis zoals de fipronilaffaire bewijst eens te meer hoe voorzichtig je als boer te werk moet gaan. En hoe kennisdeling met aanverwante sectoren de bewustwording daarover op gang kan helpen en erger kan helpen voorkomen. Zo kampen alle biologische subsectoren met uitdagingen waar anderen weer lering uit kunnen trekken", schetst IJsbrand. "Er is onder boeren merkbaar veel behoefte aan het delen van zulke expertise."

"Binnen Biohuis dragen alle leden verantwoordelijkheid voor hun werkwijze – dus ook over hun middelengebruik. Tezamen concludeerden we dat het belangrijk is om onze verwachtingen continu uit te spreken. Daarvoor is het noodzakelijk om met elkaar op gezette momenten van gedachte te wisselen. Dat kun je niet altijd centraal organiseren. Geen regio is immers hetzelfde, plaatselijk kunnen heel andere belangen spelen. Blijf ook dan op een open, respectvolle en betrouwbare manier de toenadering zoeken", vat IJsbrand de uitkomsten van de discussie samen.

De voorzitter wil verder bouwen aan een mooie missie en visie voor de biologische landbouw. "Mijn ambitie is om op een goede manier samen te werken in de keten. Het gaat niet alleen om de primaire producenten, maar om de gehele keten. Anders creëer je een situatie waarin eventuele knelpunten doorschuiven naar de volgende schakels in de keten. Daar heeft niemand baat bij."

Juist uit een sterkere ketenverbinding komt de meeste innovatie voort, beargumenteert IJsbrand. "Het concept achter de maaltijdpakketten is daarvan een kenmerkend voorbeeld. Als je de logistieke invulling samen vormgeeft en denkt in het belang van nieuwe afzetmogelijkheden, dan kun je als sector ook letterlijk over jezelf uitstijgen. Het is zaak voortdurend oog te hebben voor ontwikkelingen in de samenleving en daar vol nieuwe ideeën op te anticiperen. Die koers is gelukkig al ingezet."

Voor meer informatie: ijsbrand@boerderijparadijs.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.