Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-bananen irrigeren met behulp van zonne-energie

In het Dominicaanse ecocentrum (Centro Ecologico Cibao) staat sinds kort een zonne-installatie die energie beschikbaar stelt voor de irrigatie van de planten die daar groeien.

Dat geldt vooral voor de bio-bananen op de 18 hectare grote plantage van Biotropic die aan het ecocentrum grenst. Deze zijn aangewezen op een optimaal watermanagement. Het noodzakelijke water wordt uit het plaatselijke waterkanaal gehaald. Het pompwerk hiervoor geschiedt door middel van stroomenergie. De openbare elektriciteitsverzorging in het land is echter onzeker aangezien de energie-infrastructuur verouderd is en slecht beheerd wordt. Continue onderbrekingen zijn daarom eerder regel dan uitzondering.


Onopvallende hightech-platen, die gratis zonne-energie opslaan - Foto: Biotropic

Om de planten desondanks efficiënt te irrigeren, werd er daarom tot nu toe gebruik gemaakt van een dieselmotorpomp, zoals overal in het land gebruikelijk is. Met de nieuwe zonne-installatie zijn het ecocentrum en de plantage niet meer afhankelijk van fossiele energiedragers en kunnen zij helemaal overstappen op zonne-energie. De energie zelf is gratis en voor iedereen toegankelijk. Het is een goed voorbeeld van hoe duurzame technologie in de praktijk gebruikt kan worden.

De 95.000 dollar kostende installatie is een investering voor het heden en de toekomst. De installatie levert een prestatievermogen van 34 kilowattuur (kWh), produceert per dag circa 150 kilowatt (kW) en bespaart dagelijks 58 kilogram kooldioxide (CO2)


In de cirkel is één van de irrigatiesprinklers te zien - Foto: Biotropic

De gebruikelijke irrigatiemethode in de Dominicaanse Republiek is het zogenaamde 'overflow'. Hierbij wordt water oppervlakkig op de akkers geleid. Het waterverbruik is echter onnodig hoog. Bovendien worden belangrijke voedingsstoffen weggespoeld. Biotropic heeft destijds de wezenlijk doelgerichter werkende watersprinklers geïnstalleerd. Kostbaar water wordt zo spaarzaam en gecontroleerd ingezet.


Ook bio-bananen moeten regelmatig geïrrigeerd worden - Foto: Biotropic

De nieuwe zonne-installatie is de nieuwste toevoeging aan een reeks bestaande installaties die diverse milieuaspecten verenigen: een PV-installatie die het kantoor, de opslagplaats en het verpakkingsstation stroom levert, een waterzuiveringsinstallatie voor de verwerking van afvalwater en een composteringsinstallatie.
Publicatiedatum: