Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Na jaren ploeteren komt het naar je toe, dat geeft vertrouwen"

Jozien Vos neemt afscheid als voorzitter Stichting Demeter

Tholen - Jozien Vos heeft gisterenmiddag afscheid genomen als voorzitter van Stichting Demeter. Jan Schrijver van biologisch-dynamische boerderij de Lepelaar is aangetreden als nieuwe voorzitter. Bert van Ruitenbeek, Directeur van Stichting Demeter, bedankte Jozien tijdens het congres 'Biodynamisch en de vrije markteconomie' voor haar tomeloze inzet. "Je hebt heel erg veel gedaan voor de stichting. Voor jou moet het aan de binnenkant goed zitten en dat heb je voor elkaar gekregen", aldus Bert.


Bert van Ruitenbeek overhandigde ook een symbolisch cadeau aan Jozien.

Jan Schrijver beaamde dit: "Je mag erg trots zijn. Onder jouw voorzitterschap is Stichting Demeter uitgegroeid tot een huis waar het prettig toeven is. Daar werken mensen met hart en ziel voor Demeter. Ik wil er in de toekomst zijn voor die mensen. Verder draait het er om dat de BD-boeren trots moeten blijven op wat ze doen."


Jan Schrijver bedankt Jozien.

Dankwoord Jozien

Jozien kreeg zelf ook nog de kans om een dankwoord uit te spreken: "Biologisch-dynamisch is iets heel bijzonders. Van tevoren weet je niet waar je aan begint, je moet het gewoon gaan doen." Hierbij haalde ze een praktisch voorbeeld naar voren: "In het begin kropen Niek en ik tussen de uien over het land om onkruid te verwijderen, een wiedbed bestond toen nog niet. We waren ruim twee dagen bezig toen de buurman verscheen met een spuit, 1 uur later was hij klaar. Wel bleek al snel het verschil: zijn uien waren na een dag minder vitaal. Jaren later ging dezelfde buurman tegelijkertijd met de rooier aan de slag. Zijn rooier bleef maar kluiten gooien, bij ons gebeurde dit niet. Onze bodem was vol leven geworden."Dat is volgens Jozien ook het mooie aan de biologisch-dynamische werkwijze: "Na jaren van ploeteren komt het naar je toe en dat geeft vertrouwen. Dan heb je een groter geheel dat klopt. Het draait in BD om systeemdenken, waarin 1+1 3 is en soms zelfs 5. Iedereen hier begrijpt wat ik bedoel, maar ga dat maar eens uitleggen." Jozien is er in ieder geval van overtuigd dat een consument die voor Demeter-producten gaat meer koopt dan alleen het product. "Uitleg hierover geven zorgt voor een ruimer bewustzijn."

Ze sprak ook nog een wens uit voor de toekomst: "Een zaadje komt in vruchtbare aarde tot leven. Ik wens Demeter verwondering en respect toe." Jozien heeft alle vertrouwen in haar opvolger. "Ik draag het voorzittersstokje met een gerust hart over aan zo'n BD-boer."

Voor meer informatie: [email protected], www.stichtingdemeter.nl