Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Instock pleit voor nieuwe benadering THT-datum

"Ten minste Heerlijk Tot klinkt toch uitnodigender?"

Tholen – Een duizelingwekkend bedrag van 4,5 miljard euro wordt jaarlijks in Nederland aan voedsel verspild. Een derde van de totale voedselproductie maar liefst. 15% van de verspilling komt op het conto van consumenten zelf. "Omdat ze verkeerd inkopen of nalaten hun voeding in optimale condities te bewaren. Maar vaker nog omdat ze de THT-datum te serieus nemen", legt Michel Bruynseels van Instock uit. De 'Instockies' pleiten daarom voor een compleet nieuwe benadering van het begrip THT. "Want zeg nu zelf: Ten minste Heerlijk Tot klinkt toch stukken uitnodigender?"


Het Instock-team wapent zich met groenten tegen voedselverspilling.

Onder consumenten bestaat de hardnekkige misperceptie dat vooral producenten en winkels grote verspillers zijn. De praktijk wijst anders uit. In de keten komt 'slechts' 2% van de verspilling voor rekening van retailers, gevolgd door horeca (5%) en producenten (13%). Consumenten voeren met 15% de lijst aan. "Daarom is het belangrijk de perceptie van consumenten met betrekking tot de THT-datum te veranderen. Velen denken dat zij producten met deze aanduiding hooguit tot die datum kunnen consumeren. Sommigen maken het zelfs zo bont dat de producten zelfs een dag voor deze datum al in de kliko verdwijnen", weet Michel. "Instock is ervan overtuigd dat het toekennen van een positievere naam als 'Ten minste Heerlijk Tot' aanzet tot nadenken."


Een lunch gemaakt van groenten die net op tijd gered konden worden.

In Nederland worden hoofdzakelijk aardappelen verspild. Dat is te wijten aan de dikwijls grote overproducties. Instock weet deze anderszins verspilde aardappelen te verwaarden tot Pieper Bier. Het initiatief weet ook in het buitenland hoge ogen te gooien. "Ook daar is aandacht voor deze problematiek. Verspilling op deze schaal is bovenal een westers probleem", besluit de account manager.


Bier van geredde aardappelen en oud brood.

Voor meer informatie: www.instock.nl