Met proeverijen, kookdemonstraties en lezingen

Natuurwinkel Drachten viert 40-jarig jubileum

Het startsein voor de huidige natuurvoedingswinkel aan het Moleneind in Drachten werd 40 jaar geleden gegeven. Enthousiastelingen openden een klein winkeltje, de zogenaamde geitenwollensokkensfeer was toen nog duidelijk aanwezig. Maar vanaf 2008 is deze dreumes uitgegroeid tot een volwaardige moderne speciaalzaak op het gebied van natuurvoeding en aanverwante zaken.Daarom is het de hele maand september feest bij Natuurwinkel Drachten. Er zijn verschillende proeverijen, kookdemonstraties, lezingen en nog veel meer. Door onder andere Passieflora, Nihna Centrum voor schoonheid, kaasboerderij 'De Kompenije' en Rineke Dijkinga – Weten van (h)eerlijk eten.

Sommigen kunnen zich misschien nog wel het eerste kleine winkeltje 'De Wigter' (een oud Fries pruimenras) herinneren aan de Oudeweg 108, opgestart medio 1977 door de Wiesje Wiebinga en Lyco Steendam. Slechts op een paar vierkante meter; twee bedsteden dienden als voorraadkamer. Alleen basisproducten gingen er over de toonbank: aardappelen, groenten, fruit, brood, zuivelproducten en vruchtensappen. Bijzonder is dat bedrijfjes als 'Creans kaasmakerij' van de Hooidammerkaas, en kiemerij 'De Peulenschil' toen al leveranciers waren.In de voormalige slijterij aan de Oudeweg 124/hoek Westersingel gingen Saskia Poelhekke en Rob Vries op de ingeslagen weg door met een rianter vloeroppervlak van 20 m2. De winkel ontwikkelde goed door; er waren steeds meer klanten. Natuurlijk waren er ook minder leuke incidenten, zoals de sneeuwstorm van februari 1979, waardoor de consumenten en de toeleveranciers de winkel niet meer konden bereiken. Achteraf was dat wel een bijzondere tijd. Er waren geen mensen in loondienst, want dat was financieel niet op te brengen, maar gelukkig kon 'De Wigter' rekenen op een groepje vrijwilligers om de zaak draaiende te houden. De omzet steeg en de draagkracht voor gezond biologisch eten kreeg steeds meer aandacht bij het publiek. Bakkerij 'Impuls' uit Pieterburen leverde broden en merken als Manna en Akwarius deden hun intrede. Bepaalde producten werden in de winkel handmatig verpakt, zoals diverse soorten meel, vlokken en niet te vergeten de beroemde Wigter-muesli.

De groei was niet meer te stuiten en weer moest er verkast worden in 1988, want de winkel barstte echt uit z'n voegen. Zuiderbuurt 62 werd met het oppervlakte van 90 m2, een riante en logische volgende halte. De kosten van het een en ander waren nog steeds behoorlijk, maar ook toen al kregen Saskia en Rob het met crowdfunding voor elkaar om de zaak draaiende te houden. Evert de Groot werd de nieuwe compagnon in 1992; twee jaar later mocht hij zich eigenaar noemen en verhuisde de winkel voor de zoveelste keer naar een flink groter pand, Moleneind 42.Natuurwinkel Drachten

De huidige eigenaren Frieda Mulder en Wytze Zanstra waren vrijwilligers vanaf 1988. Ze hebben nog geholpen met het verhuizen naar de Zuiderpromenade, en deden beiden winkelwerk. In 1996 werden ze medevennoot, en in 2000 eigenaar van de winkel. Om met de tijd mee te gaan werd in 2007 de volgende grote stap gewaagd: de verhuizing naar Moleneind zz 57-59. De feestelijke opening van deze super moderne winkel was groot nieuws in februari 2008. 'Natuurwinkel Drachten' was geboren met maar liefst een oppervlakte van 200 m2. De pionier in natuurvoeding werd volwassen.

Voor meer informatie: www.natuurwinkel.nl/winkels/natuurwinkel-drachten

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven