Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schimmel betere 'meststof'

Druiventeelt gedijt beter in fosforarme grond

Fosfor is een belangrijk voedingselement voor planten. Maar voor de druiventeelt geldt juist: overdaad schaadt. Fosfor spoelt - in tegenstelling tot stikstof - niet uit, maar hoopt zich op in de bodem. Maarten van Geel, onderzoeker aan de KU Leuven, ontdekte dat voor de teelt nuttige arbusculaire mycorrhizale schimmels (AMF), niet goed gedijt als de wijnstokken wortelen in een fosforrijke bodem. "Hoe hoger het fosforgehalte in de bodem, hoe minder diversiteit aan AMF", constateert de onderzoeker. In zijn studie analyseerde hij 170 wortelstalen van wijnstokken uit 18 conventionele en 16 biologische wijngaarden. Van Geel vond bij beide teeltmethoden geen verschillen in AMF-diversiteit.

De schimmels vormen een symbiose met de planten, wat ze beter bestand maakt tegen stressfactoren en eveneens de opname van essentiële voedingsstoffen van hun gastheer helpen vergroten. De onderzoeker noteerde een significant betere groei (41 procent) bij planten waar de schimmels aanwezig waren. Dat maakt het interessant om AMF in te zetten als biologische meststof. De bio-landbouw is bij gebrek aan kunstmest in grotere mate afhankelijk van de microbiële gemeenschap die de bodemgesteldheid bepaalt.

Bron: Vilt.be
Publicatiedatum: