In een gisteren gepubliceerde blog schreef Hugo Das in zijn blog 'Wat heb je aan zo’n bioverpakking?' over een nieuw ontwikkelde chipsverpakking van bio-afbreekbaar materiaal. Aangezien Bio4Pack de ontwikkeling van deze verpakking van zeer nabij heeft meegemaakt, wil het bedrijf graag nuance aanbrengen in het verhaal. "Er zitten namelijk nogal wat onjuist- en onvolkomenheden in zijn blog", vertelt Patrick Gerritsen.

Het bewustzijn bij producenten en consumenten dat een duurzame wereld waarin een circulaire economie centraal staat de enige oplossing is voor de toekomst van onze aarde, groeit nog iedere dag. Bio4Pack draagt zijn steentje daaraan bij met verpakkingen die composteerbaar en/of biobased zijn. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel, waardoor steeds meer (vers)producten zich uitstekend laten verpakken in deze milieuvriendelijke(r) verpakkingen.

Tegengaan uitputting fossiele grondstoffen

Bio4Pack heeft in zijn missie vastgelegd dat het verpakkingen wil aanbieden die kwalitatief niet onder doen voor traditionele verpakkingen, maar dan wel vervaardigd uit grondstoffen die geen aanslag doen op de snel oprakende voorraad fossiele grondstoffen. Kortom, verpakkingen vervaardigd uit grondstoffen die hernieuwbaar zijn en jaarlijks zijn 'te oogsten'. Bovendien moeten de verpakkingen bij voorkeur na gebruik weer kunnen dienen als voedingsstof voor nieuwe grondstof, compost dus. Dat lukt steeds beter door alle materiaalontwikkelingen. Daar waar de verpakkingen in de beginjaren vooral toegepast werden voor AGF, ziet Bio4Pack nu steeds meer hoogwaardiger toepassingen. Koffiecups voor Nespresso-apparaten zijn inmiddels verkrijgbaar in een biobased variant maar ook koffiebonen, gemalen koffie en chips laten zich uitstekend verpakken in laminaten die 4 sterren biobased zijn, wat betekent dat de verpakking voor meer dan 85% van hernieuwbare grondstoffen is. Maar ook candybars, pasta's, granen en dergelijk worden steeds vaker op een composteerbare of biobased wijze verpakt.

"We zijn blij en trots dat we een steeds grotere rol kunnen spelen in het duurzamer maken van onze planeet met onze composteerbare en biobased verpakkingen. Natuurlijk zijn verpakkingen maar een klein percentage van alle producten die duurzaam gemaakt kunnen en moeten worden, maar als we ons allemaal hiervoor inzetten dan ziet de toekomst van de aarde er weer wat positiever uit. Iedereen heeft daarbij een rol te vervullen. Producenten door producten aan te bieden die zo min mogelijk belastend zijn voor de aarde, consumenten door mee te werken aan verantwoorde wijze van afvalverwerking na gebruik van een product", aldus Patrick. "Aan Bio4Pack zal het niet liggen, wij gaan door met het zoeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden van composteerbare en biobased verpakkingen. Het is een transitieproces dat nog maar net begonnen is!"

Voor meer informatie: www.bio4pack.com/nl