Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rafti merkt daling suikerconsumptie nog niet in volumes

"Suiker is noodzakelijk om bepaalde producten te maken"

Tholen – Rafti | Sugar Solutions in Wijchen produceert vloeibare suikers en mengstropen. Het bedrijf is niet echt op de voorgrond actief binnen de biologische branche. Toch worden de suikers in vele bio-producten verwerkt, meent Anja Vreugdenhil. Het bio-aandeel binnen Rafti ligt volgens haar rond 5%. "Onze activiteiten in biologisch zijn groeiende, maar dit geldt ook voor de reguliere producten. Daarom is het bio-aandeel de laatste jaren vrij stabiel gebleven." Binnen de gehele branche is momenteel veel aandacht voor de vermindering van de suikerconsumptie. "Dit zien wij natuurlijk ook, maar we merken dit nu nog niet in de volumes. Wereldwijd neemt de vraag naar suiker nog altijd toe, maar we bevinden ons in Europa zeker in een speelveld waarin we ons vaak moeten verdedigen. Ik verwacht dat het suikergehalte in producten in de toekomst zeker nog verder omlaag zal gaan. Al is het volgens mij van belang om hier in alle redelijkheid naar te blijven kijken."


Anja Vreugdenhil bij de ingang van het pand in Wijchen.

Anja wijst op de noodzaak van het gebruik van glucosestroop. "Om bepaalde producten te maken, zoals hardgekookt suikerwerk, heb je tenminste biologische glucosestroop nodig. Onze biologische grondstoffen worden onder meer in ketchup, jam, sappen/siropen, ontbijtkoeken, mueslirepen en beschuit verwerkt. Ik vind het altijd leuk om bij onze klanten te zien wat ze er mee gemaakt hebben." Ze erkent dat in de biologische branche een beetje een taboe rust op het gebruik van (toegevoegde) suiker. "Dit komt onder meer door het imago dat suiker heeft, dat het per definitie slecht voor je zou zijn en dat je er dik van wordt. Ik ben van mening dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen niet past in biologische producten, maar het is toch geen probleem om met mate biet- of rietsuiker te gebruiken? En het maakt de productie van bepaalde levensmiddelen toch echt een stuk gemakkelijker en lekkerder."Naast de verkoop van droge suiker is Rafti ook gespecialiseerd in productie van invertsuiker, glucose-fructosestropen en blends. De verschillende suikerstropen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, variërend van kristalhelder tot donkerbruin. Anja is inmiddels 27 jaar werkzaam bij Rafti. De Sales Manager is opgeleid als levensmiddelentechnoloog. "Daarom help ik onze klanten graag bij het vinden van oplossingen." Rafti maakt onderdeel uit van de Tiense Suikerraffinaderij, onderdeel van de Südzucker Group. "De Tiense Suikerraffinaderij is ons land geen bekende naam, omdat we geen consumentenproducten in de Nederlandse markt hebben. Het Duitse Südzucker is de grootste Europese suikerproducent." Rafti verwerkt sinds 1996 biologische producten. Toen hebben we van Agrana ( een zusterbedrijf) de exclusieve vertegenwoordiging voor Nederland en België gekregen." Agrana is een Oostenrijkse producent van suiker en zetmelen, zowel conventioneel als biologisch.Ze vertelt dat Rafti vroeger zelf limonadesiropen produceerde, maar dat het bedrijf sinds 1985 geen consumentenproducten produceert. "Sindsdien zijn we enkel werkzaam voor de industrie." Anja geeft aan dat de mogelijkheden met vloeibare suikers eindeloos zijn. "Door verschillende suikers toe te voegen aan glucosestroop maken we bijvoorbeeld vullingen voor stroopwafels. Ook kloppen bedrijven bij ons aan voor de vulling voor kersenbonbons. Essentieel is om een heel goede balans te zoeken tussen de gebruikte ingrediënten en hun specifieke eigenschappen. Onze kant-en-klare suikermengsels gebruiken producenten om redenen van zoetkracht, smaak, kleur, houdbaarheid, gemak."

Rafti verwerkt zowel bio bietsuiker als rietsuiker. "Biologische rietsuiker is nog voldoende te koop en er worden best hoge prijzen voor betaald. Anja vertelt dat Südzucker de grootste Europese producent van biologische bietsuiker is, verkregen uit biologisch geteelde suikerbieten. "Wel zal concurrent Nordzucker hier dit jaar ook in zal stappen." Ze verwerken bij Rafti ook agavestropen. "Dit is een mooie bron van fructose, maar agavestroop gebruiken we veel minder dan biet- en rietsuiker. Het is een veel duurdere grondstof, beperkter beschikbaar en afkomstig van een plant met een groeicyclus van 7 jaar."

Voor meer informatie:

Anja Vreugdenhil
Rafti BV
Nieuweweg 245
6603 BM Wijchen
024 6487525
[email protected]
www.rafti.nl
www.tiensesuikerraffinaderij.com