Bio-certificering van Nederlandse micro-algen en zeewier nu mogelijk

Vanaf mei 2017 is het voor Nederlandse algen- en zeewierkwekers mogelijk om zich door Skal te laten certificeren. Na een omschakelperiode van een half jaar mogen zij hun algen en zeewier als biologisch verkopen.

Biologische micro-algen

In het verleden mochten biologische micro-algen alleen gebruikt worden als ingredi├źnt voor biologisch veevoer, tegenwoordig mag het ook gebruikt worden in biologische levensmiddelen. Microalgen bestaan voor ongeveer 40% uit eiwitten en zijn dan ook geschikt om eiwitten mee te produceren. Microalgen worden gebruikt in bijvoorbeeld spirulina- en chlorellapoeders en in voedingssupplementen. Voor feed kunnen microalgen in vloeibare of poedervorm door het diervoeder gemengd worden, maar ook als granulaten.

Biologisch zeewier

Voor biologisch zeewier zijn verschillende eisen opgenomen in de biologische wetgeving. Deze eisen dragen bij aan de instandhouding van de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen en de duurzame instandhouding van de gezondheid van het watermilieu. Het bedrijf moet daarom een duurzaambeheerplan hebben met gedetailleerde gegevens over de milieu-impact van het bedrijf. Er zijn verschillende eisen voor teelt en voor wildoogst van zeewier. Klik hier voor meer informatie.

Omschakelen naar biologisch

Interesse om het bedrijf biologisch te laten certificeren? Daarvoor kan men zich aanmelden. Dan maakt Skal Biocontrole een afspraak voor een toelatingsonderzoek. Tijdens het toelatingsonderzoek moet men aantonen aan de biologische voorwaarden te kunnen voldoen. Het bedrijfsplan moet dan al klaar zijn om aan de inspecteur te tonen.

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven