Wat is genetisch gemodificeerd voedsel nou precies? En waar komt die, met name Europese, weerstand tegen het genetisch modificeren van landbouwgewassen toch vandaan? In Well Fed duiken wetenschapsjournalist en moleculair bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd in de wereld van genetisch gemodificeerde landbouw. Is het wel moreel verdedigbaar om tegen gemodificeerd voedsel te zijn? En welke impact heeft deze Westerse weerstand op het leven van de arme, kleine boeren in Bangladesh? De VARA-documentaire Well Fed is op woensdag 31 mei om 22.35 uur te zien tijdens de Food Week op NPO 3.
Hidde Boersma en Karsten de Vreugd onderzoeken in Well Fed de voor- en tegenargumenten voor het gebruik van genetische modificatie. Vanuit zijn stadse, Westerse blik is Karsten behoorlijk kritisch op het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO), terwijl moleculair bioloog Hidde er van overtuigd is dat dit de toekomst is. Hun zoektocht naar antwoorden brengt hen zowel bij experts, die diep in de materie zitten, als bij arme, kleine boeren in Bangladesh, die sinds kort met genetische gemodificeerde gewassen werken. Well Fed zet vraagtekens bij onze bevoorrechte opvattingen over natuurlijk voedsel en hoopt een antwoord te krijgen op de belangrijke vraag: is het moreel wel verdedigbaar om tegen genetisch gemodificeerd voedsel te zijn?
Well Fed gaat op zaterdag 27 mei in première bij De Balie in Amsterdam. Na afloop gaan de filmmakers in gesprek over alternatieve vormen van genetische manipulatie met bio-ethicus Zoë Robaey en bio-hacker Roland van Dierendonck.
Voor meer informatie: www.wellfed.nl
Abonneren
Vacatures
31 mei op NPO 3 (22.35 uur)
Documentaire Well Fed duikt in wereld van genetisch gemodificeerd voedsel
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 Gezocht: boeren met interesse in een voedselbos
- 2023-09-28 "Samen regelen we de wateraanvoer in dit gebied"
- 2023-09-25 LTO verzet zich bij Raad van State tegen natuurplan Zeewolde
- 2023-09-25 Demeter Monitor 2022/2023: Lichte omzetstijging Demeter-producten in 2022 ondanks moeilijke marktsituatie
- 2023-09-25 Subsidie van 25.000 euro voor 'De Nieuwe Boerenfamilie'
- 2023-09-22 Wachtlijst voor natuurinclusief boeren via Land van Ons
- 2023-09-21 Niet-toegestaan glufosinaat aangetoond in biologische producten
- 2023-09-19 Nieuw in Nederland: keuzedeel agro-ecologie
- 2023-09-18 Inschrijven voor Nuffield Scholarship kan tot 1 oktober
- 2023-09-12 Nieuwe masterclass biologisch van de HAS en Yuverta start eind oktober
- 2023-09-08 Aanmelden Innovatie Challenge voor studenten en young professionals geopend
- 2023-09-07 Blauwtongvirus vastgesteld op enkele schapenbedrijven in Midden-Nederland
- 2023-09-05 VK stelt verplichting COI bij import vanuit de EU opnieuw uit
- 2023-08-31 Linda Broekhuizen nieuwe voorzitter bestuur Foodvalley NL
- 2023-08-17 Extra toezicht op percelen op afstand van de hoofdlocatie
- 2023-08-17 Totaal beheerd vermogen Triodos Investment Management in het eerste halfjaar van 2023 +3,5%
- 2023-08-15 Start tweede inspectie bij hoog risico bedrijven
- 2023-08-11 Alle informatie over eiwithoudende gewassen gebundeld op Zwitsers kennisplatform
- 2023-08-09 Grootste nationale groenteprogramma van start, 120.000 kinderen leren over gezonde voeding
- 2023-08-09 KNMI werkt aan nieuwe klimaatscenario’s