Tholen - Door het verbod op gratis plastic tasjes in winkels is de vraag naar duurzame alternatieven fors toegenomen. Deze trend legt onder meer biologische stoffengroothandel Bo Weevil geen windeieren. Er is niet alleen veel vraag naar de Granny's nettasjes, ook de canvas tassen en zogenaamde 'tote bags' gaan heel hard, zo geeft Iris Komen aan. "Je moet maar eens in de gaten houden hoeveel je ze ziet op straat. Ik merkte zelfs al in de maanden voordat het verbod in ging dat de vraag hiernaar toenam. Winkeliers waren zich logischerwijs al aan het voorbereiden op het verbod en klopten daarom bij ons aan voor duurzame alternatieven."Broodzakken

Ook de broodzakken gaan goed, vertelt Iris. "Deze broodzakken zijn via Udea en De Nieuwe Band verkrijgbaar. Ze worden vervolgens ingekocht door onder meer natuurvoedingwinkels en bakkers. Ze worden ook voor andere dingen gebruikt. Voor de Plastic Soup Foundation, uiteraard geen voorstander van plastic, heb ik een hele serie broodzakken gemaakt, voorzien van een speciale bedrukking. Ideaal natuurlijk om hun boodschap mee te verspreiden. Ik ken ook iemand die de zak gebruikt om houten speelgoedblokjes in te bewaren."Vanaf 1000 stuks kunnen de broodzakken in India bedrukt worden. "Sinds een jaar kan de Indiase producent dit ook GOTS-gecertificeerd. Hierdoor zijn de mogelijkheden ook groter geworden." Deze broodzakken worden gemaakt van naturelkleurige biologisch katoenen voile. Ze zijn voorzien van een trekkoordje en de zak kan gewassen worden. Deze zak is gemaakt van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen en is geproduceerd in India.


Eén van de voor de Plastic Soup Foundation gemaakte tassen.

Markt voor bio-katoen

Iris geeft aan dat er ook steeds meer vraag uit het buitenland komt. "Met name als het gaat om het personaliseren van de tassen. België is een goede markt, maar ook Zwitserland." Het aanbod op de markt voor biologische stoffen is ook groeiende, meent ze. "Het aanbod is groter, maar ik vind het aanbod niet perse beter van kwaliteit. De minimumaantallen is vaak nog wel een dingetje." Ze kijkt niet zoveel naar de prijzen die de concurrenten hanteren. "Ik vind mijn stoffen eigenlijk altijd het mooist. Als het wat duurder is, 'so be it'. Dit is het wel waard."

Iris vertelt dat Bo Weevil vooral zaken doet met twee leveranciers uit de Turkse stad Izmir. "Met één van hen werkt Bo Weevil zelfs al meer dan 20 jaar samen. Deze levert stoffen van een heel stabiele kwaliteit. Deze leverancier heeft het hele proces van begin tot eind goed voor elkaar, hij werkt met de juiste partijen samen."Toch vrees Iris nog niet voor krapte op de markt. "Er is zeker meer concurrentie op de markt, maar er komt ook steeds meer vraag. Er is volgens mij dus zeker genoeg ruimte op de markt. Steeds meer mensen erkennen dat bio-katoen goed van kwaliteit kan zijn, dat het modestoffen zijn. Ik vind dat biologische stoffen zachter zijn en langer mooi blijven. Jammer dat dit nog niet altijd rijmt met het imago dat bestaat over biologische stoffen."

Bo Weevil

Iris heeft per oktober 2014 de leiding over de biologische stoffengroothandel overgenomen van Jan Schrijver. Bo Weevil bracht ruim 25 jaar geleden (in 1991) het allereerste gecertificeerde biologisch katoenen T-shirt op de markt.

Voor meer informatie:

Iris Komen
Bo Weevil
De Liesbosch 8d
3439 LC Nieuwegein
030 2991521
info@boweevil.nl
www.boweevil.nl