Mtoto Keijzer, Bioport:

“Hoge prijzen voor de laatste biologische witte kool”

Tholen – Het beeld van de markt voor biologische witte kool is het tegenovergestelde van de reguliere markt. "De voorraden in de biologische markt zijn nagenoeg op, vooral de kilo-maatjes van 800-1300. Voor die laatste beetjes worden flink hoge prijzen betaald, ook de meer incourante maten worden nu gemakkelijk voor een goeie prijs afgezet, doordat de beschikbaarheid nu al zo laag is", zegt Mtoto Keijzer van Bioport. "Meestal kunnen de telers tot juni uitleveren maar we lopen nu ongeveer 2 maanden voorop."Gemiddeld lag de prijs in dit seizoen 15 a 20 procent hoger dan andere jaren. "Dat komt vooral omdat er minder volumes zijn. Het was een moeilijk jaar. Kwaliteitsissues zijn er altijd wel maar dit jaar hebben de weersomstandigheden de meeste invloed gehad, waardoor de kg per hectare beduidend lager waren. Dat zien we ook bij de andere biologische kolen, over het algemeen zijn alle volumes lager dan vorig jaar. Rode kool, savooiekool zijn al enige tijd op, spitskool loopt ook op het eind."

Bioport vermarkt jaarrond biologisch geteelde producten van Nederlandse en Belgische telers. Het meeste is bestemd voor de export, voornamelijk naar UK, Frankrijk, Scandinavië en Duitsland. De vraag naar biologisch neemt al jaren structureel toe en steeds meer telers in Nederland stappen over naar biologische teelt. Afgelopen januari maart werd op de Bio-beurs in Zwolle bekend gemaakt dat voor het huidige seizoen een twintigtal nieuwe telers gecertificeerd zijn voor biologische teelt. "Er komt dus een beduidend areaal bij", zegt Mtoto. Of dat te maken heeft met betere prijzen dit seizoen? "Een individuele teler kan wel een goede oogst hebben en goed verdienen, maar meestal maken hogere prijzen de lagere opbrengsten niet volledig goed", besluit hij.

Voor meer informatie:
Bioport
Graanmarkt 3K
1681 PA Zwaagdijk-Oost
T: (0228) 76 00 24
info@bio-port.nl
www.bio-port.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.