Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Digitaal biocertificaat op komst door douaneproject biobananen

Een innoverend douaneproject voor de vlottere invoer van biobananen in de haven van Antwerpen heeft ervoor gezorgd dat het digitale biocertificaat vanaf april 2017 in heel Europa zal worden toegepast. In de haven van Antwerpen – en meer bepaald op de fruitterminal van BNFW – werd een Europees pilootproject uitgevoerd waarin de douane een prominente rol speelde. In deze belangrijke fruithaven werd de mogelijkheid uitgetest om het papieren bio-inspectiecertificaat te vervangen door een betrouwbaarder en vooral snellere digitale versie. Het pilootproject werd uitgetest bij bananenproducent Dole, al jaren klant van de haven, die biobananen uitvoert van Lima (Peru) naar Antwerpen.

Strenge controles biocertificaat

Om de Europese consument te garanderen dat de biobananen die hij in de winkel koopt, daadwerkelijk biobananen zijn, is de productie van biobananen aan strenge controles onderworpen. Hiervoor moeten Dole en zijn Antwerpse douaneagent Belfruco bij invoer in Antwerpen aan de douane een bio-inspectiecertificaat voorleggen. Omdat dit in de praktijk soms leidde tot onnodige vernietiging van de goederen (bijvoorbeeld doordat het certificaat verloren raakte), besloot de Europese Commissie (DG Agri) een pilootproject op te zetten. Dit resulteerde in een zeer succesvolle samenwerking tussen het bananenbedrijf Dole, zijn douaneagent Belfruco, de douaneoverheid in Lima, de douaneoverheid in Antwerpen en het Vlaams ministerie van Landbouw.

Digitale meerwaarde

In dit proefproject verbindt het controleorganisme in Peru met de beveiligde software van de Europese Commissie en geeft de gegevens in over de zending van de biobananen naar Antwerpen. Wanneer de biobananen enkele weken later effectief in Antwerpen aankomen, verbindt de douane in Antwerpen met het systeem van de Europese Commissie om de import te valideren. Dit resulteert in een grote tijdswinst tegenover de vijf dagen die de koerier nodig heeft om met het papieren certificaat van Lima naar Antwerpen te reizen.

Soepele douaneformaliteiten

De Antwerpse haven zet in op een vlotte trade facilitation van de goederen, door de bijhorende douaneverplichtingen zo snel mogelijk af te wikkelen. Ook de Europese Commissie is van mening dat dit een succesvolle pilot was en heeft hierover de nodige wetgeving gepubliceerd, zodat dit concept vanaf april 2017 zal toegepast worden in de hele EU. Tegelijkertijd heeft dit project de weg geëffend naar de toepassing op gelijkaardige documenten uit andere industrieën.

Bron: Havenbedrijf Antwerpen
Publicatiedatum: