Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweedse vrijheid smaakt naar jam

Tholen – Voor velen een mooi vakantieland, voor anderen méér dan dat. Arend-Jan van Essen raakte zo onder de indruk van Zweden – met zijn uitgestrekte bossen en ultieme gevoel van vrijheid – dat hij zijn pas opgestarte bedrijf er deels naar vernoemde. "Ik zocht naar een excuus om er vaak naartoe te mogen", grapt Arend-Jan. Met zijn handelsbedrijf Scandilicious brengt hij onder private label vele soorten biologische jams op de markt."Zweden zijn altijd blij verrast als ze horen dat ik hun taal spreek", vertelt Arend-Jan. Wat begon als een mooie vakantiebestemming en bovengemiddelde interesse voor het Zweedse natuurschoon, nam steeds concretere vormen aan toen hij voor zijn andere bedrijf werd uitgenodigd om een salestraining te komen geven. In het Zweeds, welteverstaan. Arend-Jan trok de stoute schoenen aan, ging de uitdaging aan en raakte verknocht aan Zweden. Het mag dan ook geen verrassing heten dat hij met zijn start-up vooral focust op de Scandinavische markt. Het bedrijf belevert foodservice en horeca.

De ambachtelijke productiewijze van de biologische jams heeft veel weg van de traditionele doe-het-zelf-methode, waarbij je het fruit zachtjes laat pruttelen en vervolgens laat inkoken. "Wij verhitten het mengsel tot 100 graden Celsius. Veel grote fabrikanten hanteren een temperatuur van tussen de 60 en 70 graden en vermengen het fruit met glucosestroop. De fruitsuikers kristalliseren daardoor tot een andere smaakbeleving. De traditionele manier waarop wij jam laten maken in open ketels zorgt voor het op een natuurlijke wijze karamelliseren van de suikers en de authentieke smaak van zelfgemaakte jam. Zoals grootmoeder dat vroeger maakte. Bij de productie worden geen kleur-, geur- , smaakstoffen gebruikt en in combinatie met weckpotten met een plat deksel zorgt dat voor een veel langere houdbaarheid. "Dankzij de weckpotten krijgen de jams bovendien een mooie, ambachtelijke uitstraling in het schap."De jams worden in grote industriële ketels vervaardigd. De ketels zijn elk afzonderlijk te bedienen. Daardoor kunnen er meerdere jamsoorten worden gemaakt met een kleiner volume, zonder dat de hele fabriek overhoop gehaald moet worden. "Voor massaproductie worden volledige lijnen aangelegd. Dat wil ik niet. Ik wil op maat kunnen leveren op momenten dat er vraag naar is. Het is niet mijn doel om pakhuizen te bevoorraden", legt Arend-Jan uit.

Aan ondernemersgeest heeft hij geen gebrek. Zo hebben zich al meerdere partijen aangeboden die zijn biologische jams willen afnemen. Toch moet Arend-Jan op het moment regelmatig nee verkopen. "De beschikbaarheid van biologisch fruit laat nog wel te wensen over. Mijn fabrikant gaf onlangs nog aan tot aan de volgende oogst bijna niet meer te kunnen leveren. De productie blijft achter, maar aan de vraag zal het zeker niet liggen", stelt Arend-Jan vast. "Ik wil de productie graag uitbreiden en voortzetten op de manier waarop de huidige fabriek daar invulling aan geeft: van het pasteuriseren tot het afvullen in de weckpotten aan toe."Voor meer informatie:
Arend-Jan van Essen
Scandilicious
Meidoornkade 22
3992 AE Houten
+31 (0)6-25605023
[email protected]
www.scandilicious.nl