Bio-certificaat Drentse teler opgeschort

In november heeft Skal het bio-certificaat van een teler uit Drenthe opgeschort. De reden van opschorting is dat het bedrijf hetzelfde gewas zowel biologisch als gangbaar teelde. Parallelteelt is niet toegestaan in de biologische landbouw. Ondanks hierop gewezen te zijn, heeft het bedrijf geen actie ondernomen om de geconstateerde parallelproductie op te lossen. De periode van opschorting is maximaal 12 maanden. Als de afwijking niet structureel hersteld is binnen deze periode, zal het bio-certificaat van de teler definitief worden ingetrokken.

Over Skal Biocontrole en haar sanctiebeleid

De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde inspecties plaats.

De biologische sector kenmerkt zich door een hoge naleving van de regels. Als een bio-ondernemer de regels overtreedt, volgt een sanctie. Skal kent een streng en proportioneel sanctiebeleid. Het opschorten van de certificatie gebeurt alleen na kritieke afwijkingen. Bij een kritieke afwijking worden de basisprincipes van de biologische (landbouw)productie geschonden. Opschortingen van bedrijven worden anoniem gepubliceerd op de website van Skal. Afnemers zijn al geïnformeerd door het betrokken bedrijf.

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven