Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische en ecologische beddenfabrikant Dormiente doet Benelux aan

"Geen concessies op de zuiverheid van ons eindproduct"

Tholen – Al drie decennia is het Duitse bedrijf Dormiente actief in de beddenmarkt. Het heeft een brede collectie biologisch en ecologisch verantwoorde natuurlatex matrassen, dekbedden, toppers, massief houten en gestoffeerde bedden, kussens en bedbodems. Begin juli dit jaar waagde de beddenfabrikant voor het midden- en hoogsegment ook de overstap naar Nederland en België. Vertegenwoordiger Peter Smelik constateert dat een hoge mate van slaapcomfort in deze landen steeds meer in de belangstelling staat.

In de afgelopen twee maanden zijn er tien beddenspecialisten gestart met de producten van Dormiente, waarvan de meesten in Nederland gevestigd. De meeste dealers bieden het complete gamma aan. Peter verwacht het jaar af te sluiten met twintig dealers in totaal. In januari hoopt hij nog andere nieuwe dealers te verwelkomen op de Internationale MöbelMesse (IMM) in Keulen.Geen concessies

"Alle gebruikte materialen zijn gecertificeerd. We doen geen concessies op de zuiverheid van het eindproduct", vertelt Peter. "Het natuurlatex komt uit Sri Lanka en wordt fairtrade én ecologisch verantwoord geproduceerd. Zo wordt te allen tijde gecontroleerd of telers eerlijk behandeld worden, of de wol en het katoen op biologische wijze worden verbouwd zonder daarbij te vervallen in een monocultuur, en of het energie- en waterverbruik verantwoord is. Er is een continu streven om een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten."

De Duitse regelgeving met betrekking tot certificering is een stuk strenger, waardoor de kwaliteitseisen ook anders zijn dan in de Benelux, betoogt Peter. "In Nederland komt het nog wel eens voor dat – als een gedeelte van het gebruikte materiaal aan een bepaalde standaard voldoet – beddenfabrikanten het vaak doen voorkomen alsof dat label betrekking heeft op het hele product. Vaak is dat niet zo. Dan is het één laag in een samenstelling van meerdere lagen. Bij Dormiente draagt elk afzonderlijk deel dan ook dat label. Daar zijn we open in."Gezonde slaapomgeving onder de aandacht

De gemiddelde consument is volgens Peter in toenemende mate bezig met het creëren van een gezond mogelijke slaapomgeving, ontdaan van straling en elektrosmog. "De natuurlijke materialen zorgen voor een optimale vocht- en warmteregulatie en is beter voor de huid. Van schuimmateriaal is bewezen dat er veel schadelijke stoffen in zitten, zoals benzeen. Dat valt weliswaar binnen een bepaalde marge, maar de vraag is wie die marges ooit heeft bepaald. Wel blijft een matras een ander product dan voedingsmiddelen. Je verandert immers maar één keer in de 15 jaar van matras. Toch denk ik dat veel klanten er open voor staan. Het aandeel biologisch is over de gehele linie flink toegenomen."

Hoewel de biologische sector de weg heeft geplaveid, streeft Dormiente er naar dat veel beddenspecialisten die nog geen biologische of ecologisch verantwoorde producten aanbieden, deze ook in hun assortiment gaan opnemen. "Vooropgesteld is het allerbelangrijkst dat het bed en het beddengoed comfortabel slapen. Daarna komt het uiterlijk aan bod; ook design-technisch staat Dormiente zijn mannetje. Dat het ook nog eens verantwoord is, is eigenlijk secundair, maar dat is nu precies het onderscheidende element ten opzichte van het huidige aanbod."

Voor meer informatie:
 
Peter Smelik
Dormiente Benelux
Prinses Wilhelminalaan 15
3641 EK Mijdrecht
M: 06-54772450
[email protected]
www.dormiente.com